Kako premostiti nezaupanje v zakonu

Skoraj nihče ne vstopi v zakon s pričakovanjem, da bo propadel. Na splošno verjamemo, da bo oseba, ki smo si jo izbrali, dober življenjski sopotnik, in resno jemljemo tudi zabljubo, da se bomo ljubili in si zvesti za vse življenje.

Vendar smo samo ljudje in v naši naravi je, da tudi dvomimo. Tudi najmočnejši zakon ni odporen na to. Sprašujemo se: Ali me ima zares tako rad, kot pravi? Ali lahko skupaj premagava to oviro? Bo najin zakon dovolj?

Zakon je močno na udaru, in to z več strani. Študije kažejo, da se približno od 15 do 20 odstotkov zakoncev v nekem trenutku sreča z nezvestobo.

ZAČNITE VAŠ DAN Z BOGOM

Vpišite se in vsak dan boste prejeli obljubo iz Svetega pisma – BREZPLAČNO!

.

Skušnjava, da bi prevarali zakonca, še nikoli ni bila tako vseprisotna, kot je danes, saj aplikacije, ki omogočajo družabne stike, ponujajo možnosti za skrivno komunikacijo, še več, obstajajo spletne strani, namenjene ljudem, ki želijo varati. 

Zaupati zakoncu pomeni tudi, da mu poverite svoje dobro počutje in blagostanje. To pomeni, da verjamete, da vas bo podpiral pri novih podvigih, vas tolažil v žalosti in skrbel za vas v bolezni. Da vam bo prisluhnil, ko se bosta pogovarjala, in da si bosta svoje skrbi zaupala spoštljivo in ljubeče. Da bosta skupaj dobro vzgajala svoje otroke.

Vse te stvari gradijo zakon po Božji podobi. Če so te okrnjene, je zakon lahko oslabljen, in to brez nezvestobe ali izdaje.

Malo ljubosumja ne škodi, pa vendar moramo biti previdni in dejavni v ljubezni drug do drugega. Še posebej če se v vašem umu in srcu utrdi negotovost bodisi zaradi izdaje, prelomljenih obljub bodisi zaradi ran, ki so nastale v preteklih odnosih. To lahko ogrozi vašo sposobnost samozavestne ljubezni ter škodi vaši duši in vašemu zakonu.

Majhne stvari z veliko ljubezni

Najzanesljivejši način za vzpostavitev zaupanja v zakonu je, da ste preprosto tam za drugega, ko je to potrebno. Če lahko zakon propade zaradi tisoč drobnih rezov, ki jih povzročita samozadostnost in zanemarjanje zakonca, pa se močan zakon gradi z milijonom drobnih dejanj ljubezni, vsak dan, vse življenje.

Partnerju zjutraj pripravite kavo. Vstanite za nočno hranjenje otroka, če veste, da vaša žena potrebuje dodaten počitek. Prinesite tisto stvar iz trgovine, za katero vas je prosil. Bodite sočutni do sozakonca, ko je imel stresen dan v službi, čeprav je bil tudi vaš dan naporen. Pokažite mu, da ga spoštujete. Povejte mu, kako dragocen je za vas.

Majhna dejanja ljubezni in spoštovanja sozakoncu pokažejo, da se lahko zanese na vas. S tem gradite trdnjavo miru in varnosti tudi okoli svojega srca. Če vam partner lahko zaupa v majhnih stvareh, vam bo verjetneje zaupal tudi v velikih.

Kako ločiti dejstva od občutkov

Ko je moja hčerka obiskovala terapevta zaradi tesnobe, sta govorila o tem, da je treba ugotoviti, kaj je v posameznih okoliščinah res, in se ne osredotočiti zgolj na občutke in na svoje počutje. 

“Občutki niso dejstva,” je dejal terapevt in hčerko spodbujal, naj vsakič znova loči dejstva od tega, kar jo skrbi, da se bo zgodilo. Dejstva pogosto namreč niso potrjevala skrbi.

ŽELITE BITI NA TEKOČEM?

Ko bomo objavili kaj novega, boste prvi izvedeli za to.​

.

Po drugi strani pa, če je pomanjkanje zaupanja utemeljeno, vam bo osredotočanje na dejstva pomagalo ločiti težavo od čustev, ki jo spremljajo. To vam bo pomagalo razjasniti, kaj je treba popraviti ali ozdraviti.

Položite svoj zakon k Božjim nogam

Če je v vašem zakonu nekaj zlomljeno, je edina zanesljiva rešitev Bog. Včasih ne vemo, kako odpraviti, kar je treba popraviti, četudi smo se pripravljeni spraviti. 

Pot do ozdravitve vodi prek priznanja svojih napak in bremen sebi, polaganja teh pred Božje noge v izročitev, da jih ozdravi.

Sveti Duh ljubezni lahko vstopi v našo bolečino, zrahlja našo obrambno držo in zidove, ozdravi sram in razkroji naše strahove, da nismo zares ljubljeni. 

Bog bo zaščitil družino, saj jo je on ustvaril, če mu le dovolimo. Resnična obnova in ozdravitev pride z zavezanostjo k redni molitvi za ozdravljenje, s katero prosimo Boga, naj spremeni naše srce.

In na svoji poti ozdravljenja lahko poiščete tudi pomoč dobrega terapevta, če jo potrebujete – Bog pogosto deluje po svojih stvaritvah!

Ostanite zvesti Bogu

Tudi če niste prepričani o svojem zakoncu, ostanite zvesti Bogu. Če v vsem sledite Bogu, mu boste služili tudi z zvestobo zakoncu, ne glede na to, kakšne skušnjave se bodo pojavile. 

Če ste bili ranjeni, vas bo osredotočenost na Boga vodila k pravim dejanjem in izbiram, da boste lahko ozdraveli. Odgovor na vse, kar je boleče, je On, ki je čista, ozdravljajoča ljubezen. 

Ko se boste spraševali, kaj je resnica, boste vedno znova ugotovili, da Bog ponuja edino zanesljivo oporo. Zato se nam ni treba bati, kaj nas čaka v prihodnosti, saj je On vselej vreden zaupanja in zvest.

Prevedeno in prirejeno po izvirniku iz Operandove angleške spletne strani.

Vam je všeč, kar delamo? Podprite nas.

Za delo, ki ga opravljamo nismo plačani; osebno plačilo ni vodilo, ki bi nas usmerjalo pri našem poslanstvu za ljudi iz obrobja naše družbe. Seveda pa brez finančnih sredstev ne bi mogli izvajati naših aktivnosti. Kliknite spodnji gumb in si preberite več.

Izberite način plačila
Osebni podatki

Podatki kreditne kartice
Varen način plačila preko SSL enkripcije.

Podatki o plačniku

Skupna donacija: 100,00€ One Time

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja