Česa se o sočutju lahko naučimo v Svetem pismu?

Ali je sočutje čustvo ali dejanje? Ali morda oboje? Česa se o sočutju lahko naučimo iz Svetega pisma? Zakaj je sočutje pomembno in kako sočutje izražamo v sodobnem življenju?

Angleška beseda compassion (slov. sočutje) vsebuje latinski koren “pati”, ki pomeni “trpeti” in predpono “com-”, ki pomeni “so-, skupaj”. Sočutje v dobesednem prevodu pomeni “sotrpeti”. 

V angleškem slovarju Merriam Webster je ta beseda opredeljena kot “občutek globokega razumevanja in žalosti ob nekom, ki ga zadene nesreča, skupaj z močno željo po lajšanju njegovega trpljenja.” 

ZAČNITE DAN Z BOGOM

Vpišite se in vsak dan boste prejeli kratko jutranjo molitev – BREZPLAČNO!

Ali je sočutje čustvo?

Močno hrepenenje po lajšanju bolečine nekoga drugega in udejanjanje tega hrepenenja nista ena in ista stvar. Kot kristjani smo poklicani dati prednost dejanjem pred besedami in gestami.

Morda se v notranjosti naježimo, ko zaslišimo razvodenele besede “misli in molitve”, ki jih nenehno uporabljamo kot odziv na trpljenje, v smislu: ‘ti bom poslal kakšno pozitivno misel’ ali ‘bom nekaj zmolil za tebe.’

Kolikokrat pa smo zares pozvani, da se z dejanji odzovemo na naše občutke sočutja? Da presežemo zgolj sočustvujoče kimanje z glavo? Kako pogosto sem pripravljen slediti sočutju in zapustiti območje udobja ter se podati na kraj, kjer mi je izrazito neprijetno?

Ob trpljenju drugih se počutimo neprijetno. Trpljenje je lažje ohranjati na varni razdalji oziroma sočustvovati ali teoretično premišljevati o trpljenju kot z dejanji odgovoriti na sočutje, ki ga čutimo.

Toda uresničevati dejanja sočutja je natanko to, kar nam Sveto pismo vedno znova kaže: oprijemljivi izrazi ljubezni Boga do njegovih otrok, ki trpijo.

Mnoge svetopisemske osebe so zgledi, ki so sočutje živeli

V Svetem pismu opazimo številne osebe, ki ob srečanju s trpljenjem drugih, ravnajo sočutno in razumevajoče.

Pomislite na Ruto in njeno globoko ljubezen do tašče Naomi, zaradi katere se je Ruta skupaj z njo preselila v Betlehem potem, ko so tašči umrli mož in sinova. 

Preberemo lahko, kako Boaz iz sočutja zapove svojim hlapcem, naj Ruti dovolijo pobirati žito z njegove njive, da bo lahko preživela.

sočutje in sveto pismo

Jezus s priliko o dobrem Samarijanu odgovori na vprašanje učitelja postave “Kdo je moj bližnji?”. Duhovnik in levit se izogneta judovskemu popotniku, ki je ta pretepen in na pol mrtev ležal ob poti.

Četudi je bilo znano, da so se v tistem času Judje in Samarijani med seboj prezirali, je Samarijan popotniku izkazal usmiljenje in poskrbel zanj.

Čeprav so ga bratje prodali za sužnja, jim je mnogo let pozneje Jožef izkazal usmiljenje, ko so lačni in izstradani prišli v Egipt. 

Neskončno Božje usmiljenje

“A ti, Gospod, si usmiljen in milostljiv Bog, počasen v jezi in bogat v dobroti in zvestobi.”

Psalmi 86:15

Bog vidi naše trpljenje, vendar ga ne zgolj sprejema s pomilovanjem ali razumevanjem, temveč deluje z neizmernim sočutjem in nam izkazuje neskončno potrpežljivost, sočutje, milost in odpuščanje.

“Toda GOSPODOVA dobrota je od vekomaj, do vekomaj za tiste, ki se ga bojijo, njegova pravičnost do otrok otrok.”

Psalmi 103:17

On čuti naše bolečine in nam v osupljivem dejanju, največjem delu Njegovega usmiljenja, podari sina kot žrtev za naše grehe. 

“GOSPODOVE dobrote bom klical v spomin, GOSPODOVA slavna dela, po vsem, kar nam je storil GOSPOD, hiši Izraelovi po veliki dobroti, ki jim jo je izkazal po svojem usmiljenju, po obilju svojih dobrot.”

Izaija 63:7

Sočutni Kristus

Ob poti sta sedela dva slepa človeka. Ko sta slišala, da Jezus prihaja mimo, sta zavpila: »Usmili se naju, Gospod, Davidov sin!« Množica ju je pograjala, naj umolkneta, ona dva pa sta še bolj zavpila: »Usmili se naju, Gospod, Davidov sin!« Jezus je obstal, ju poklical in rekel: »Kaj hočeta, da vama storim?« Dejala sta mu: »Gospod, da bi se nama odprle oči!« Jezus se ju je usmilil. Dotaknil se je njunih oči in takoj sta spregledala ter šla za njim.

Matej 20:30–34

V času Jezusovega zemeljskega poslanstva lahko vedno znova opazimo, kako se Jezusa dotakne potreba po sočutju, zaradi katerega ponudi tolažbo, ozdravljenje in nasvete tistim, ki se zbirajo okoli njega. 

Občuti globoko žalost svojih prijateljev in z njimi joče ob Lazarjevem grobu, preden Lazarja obudi od mrtvih.  

V Evangeliju po Marku lahko preberemo:

“Ko se je Jezus izkrcal, je zagledal veliko množico. Zasmilili so se mu, ker so bili kakor ovce, ki nimajo pastirja, in jih je začel učiti mnogo stvari.”

Marko 6:34

V odlomku o čudežu s hlebi kruha in ribami Jezus svojim učencem glede množico pet tisočih ljudi, ki so se zbrali, da bi poslušali in se učili, pravi: 

Smili se mi množica, ker že tri dni vztrajajo pri meni in nimajo kaj jesti.”

Marko 8:2

Nato jih Jezus iz ljubezni in sočutja vse nahrani, pri čemer ostane še nekaj košar rib in kruha. 

Ta rdeča nit se nadaljuje v vseh evangelijih. Opazujemo lahko, kako Jezus iz ljubezni in usmiljenja zdravi bolne, vrača vid slepim in brani po krivici obtožene.

Njegovo končno delo sočutja je vsekakor njegovo trpljenje in njegova žrtev za odpuščanje naših grehov.

Zakaj je sočutje pomembno?

Če je sočutje opredeljeno kot soudeležba pri trpljenju nekoga z željo, da bi drugemu olajšali to trpljenje, usmiljenje lahko opredelimo kot prijazno in odpuščajoče ravnanje z drugim. Usmiljenje je sad sočutja oziroma predstavlja sočutje v dejanju.

Primere, v katerih Jezus usmiljeno ozdravi, obnovi, potolaži in odpusti lahko dojemamo kot osebne pozive k dejanjem, naj mu sledimo v njegovem uresničevanju sočutja skozi usmiljenje.

Kaj nam preprečuje, da bi izkazali pravo sočutje in usmiljenje tistim, ki ga v našem vsakdanjem življenju krvavo potrebujejo? Je to strah, da bi se preveč približali trpljenju drugih ljudi?

Kakor da bi bilo njihovo trpljenje nalezljivo? Ali sodimo trpljenje drugih ali ga primerjamo s svojim ter se odločamo, čigavo trpljenje si najbolj zasluži naše usmiljenje?

Božje usmiljenje in sočutje do nas sta neskončna in se vsak dan obnavljata. Nikoli ju ne zmanjka. Sočutje v Svetem pismu nam nudi načrt za vsakdanje življenje. 

Predstavljajte si, kako lahko ozdravljamo sebe in svet, če isto usmiljenje in sočutje izkazujemo tistim, ki ga najbolj potrebujejo.

Članek je prevedel Mario Jurišić. Prevedeno in prirejeno po izvirniku iz Operandove angleške spletne strani.

Delite s prijatelji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja