Lenoba ali svetost? Zakaj počitek šteje?

Na začetku pandemije v letu 2020 je bila naša prva skrb, ali bomo živeli in tudi preživeli. Soočiti smo se morali z grožnjo virusa, ki ga predtem sploh nismo poznali in nismo vedeli, kako se odzivati nanj. 

Bili smo zaskrbljeni za svoje zdravje, tuji so nam bili tudi vsi ukrepi, ki so sledili: ohranjanje razdalje med nami in omejitev druženja. Nenadoma smo se številni pričeli z delom na daljavo. 

Sam sem bil pred tem nenehno v pogonu. Vstajal sem ob petih zjutraj, pojedel zajtrk, si vzel čas za tišino, meditacijo, pospravljanje. Pred šesto sem ponavadi zapuščal dom, potem pa sem bil na delu do petih popoldne. Takšen delovni urnik je bil zame običajen, način, ki sem ga takrat živel.

ZAČNITE VAŠ DAN Z BOGOM

Vpišite se in vsak dan boste prejeli obljubo iz Svetega pisma – BREZPLAČNO!

.

Razen nedeljskih popoldnevov, ki so bili namenjeni počitku, sem zmeraj delal. Lahko bi rekel, da sem bil deloholik. Naenkrat pa je delo od doma pomenilo, da sem imel več ur samo zase, za katere nisem vedel, s čim bi jih zapolnil. Nič več ni bilo poti na delo in iz dela. Če sem čisto odkrit, me je to spravljalo ob živce.

V molitvi, po štirih mesecih pandemije, me je Gospod opomnil, da je počitek določil Bog. Opomnil me je, da je ta Bog, Stvarnik, ki je ustvaril vso Zemljo, namenil sedmi dan počitku (1 Mz 2:3-3). To je bil moj trenutek spoznanja.

Fotografija: Pixabay.com

Kristjani se zavedamo, da je Bog počival, zato tudi ne gremo na delo ob nedeljah, ker je namenjena počitku (2 Mz 20:8-11). Pravo vprašanje pa je, ali se resnično zavedamo, da je počitek ukaz od Boga. Ali se zavedamo, da Bog pojem počitka jemlje zelo resno?

Kaj je torej počitek

Počitek je v slovarju opredeljen kot prenehanje dela ali gibanja, da bi spali ali si povrnili moč. Vendar pa obstaja veliko različnih vrst počitka, vključno s telesnim, duševnim in duhovnim počitkom.

Kako pademo ob počitku

V sodobni zahodni družbi je velik poudarek na delu. Vedno stremimo k temu, da bi bili najboljši, vedno smo v gibanju. Toliko si prizadevamo, da bi delali – in da bi nas ob tem drugi videli – da nam spodleti pri eni najpomembnejših zapovedi: počitku.

Oddih je eden od najboljših načinov, kako v celoti izkoristiti Božjo moč. Bog pogosto zahteva, da naredimo korak nazaj in mu pustimo, da opravi svoje delo. Počitek je simbol vere. S tem kažemo, da je srce usklajeno z Božjo voljo.

Sveto pismo v Izaiju 40:31 pravi, da bodo tisti, ki čakajo na Gospoda, obnovili svojo moč. Čakanje je umetnost narediti korak nazaj. To pomeni, da počivamo v prizadevanjih in zaupamo Bogu, da nam bo obnovil moč, da nadaljujemo.

Tudi Jezus je počival

V Novi zavezi so Jezusova dejanja odličen primer počitka. Evangelist Marko (Mr 4: 35-40) opisuje, kako Jezus počiva sredi nevihte in ga njegovi učenci – zaskrbljeni in brez miru – prebudijo.

Ko je Jezus potreboval odmik, je naredil korak nazaj, počival in celo molil. Razumel je, da človek s svojimi prizadevanji zmore samo toliko. Kliče nas, da vzamemo nase njegov jarem in se učimo od njega, ter obljublja, da nam bo dal počitek (Mt 11: 28-30).

ŽELITE BITI NA TEKOČEM?

Ko bomo objavili kaj novega, boste prvi izvedeli za to.​

.

Počitek omogoča Bogu, da obnovi duševno in telesno moč, ki jo potrebujemo za delo. Pri oddihu bi morali zaupati Bogu. Zavedajoč se, da tudi ko Ga ne vidimo, Bog deluje.

Kako lahko počitek vključimo v svoje življenje?

Prevedeno in prirejeno po izvirniku iz Operandove angleške spletne strani.

Vam je všeč, kar delamo? Podprite nas.

Za delo, ki ga opravljamo nismo plačani; osebno plačilo ni vodilo, ki bi nas usmerjalo pri našem poslanstvu za ljudi iz obrobja naše družbe. Seveda pa brez finančnih sredstev ne bi mogli izvajati naših aktivnosti. Kliknite spodnji gumb in si preberite več.

Izberite način plačila
Osebni podatki

Podatki kreditne kartice
Varen način plačila preko SSL enkripcije.

Podatki o plačniku

Skupna donacija: 100,00€ One Time

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja