Očetov blagoslov za otroka

Spominjam se pogovora s prijateljico, s katero sva se družila v času študija. Skozi pogovore, ki sva jih imela, sem si ustvaril sliko, da je bil njen oče zelo ljubeča in navzoča oseba v njenem življenju. 

Izžarevala je pristno samozavest, se z navdušenjem lotila najrazličnejših projektov in jih tudi izpeljala do konca. Bila je kot prekipevajoč vrelec iskrivosti in navdiha. Iz radovednosti pa tudi odkritega občudovanja sem jo nekoč vprašal, od kje ji vsa ta njena moč

ZAČNITE DAN Z BOGOM

Vpišite se in vsak dan boste prejeli kratko jutranjo molitev – BREZPLAČNO!

Potrdila je moje domneve, da za to močjo stoji njen oče. Še zdaj mi odmevajo njene besede: “Velikokrat je bil zelo utrujen ali zaposlen, ampak zame si je vedno vzel čas, da mi je pomagal najti pot naprej. S svojim realnim in pozitivnim pogledom mi je utrl pot v svet. Vem, da me je blagoslavljal v molitvi, še posebej v času, ko me je najbolj ‘premetavalo’.” 

Kdo si ne bi želel imeti takega očeta? Takega, ki te vidi, začuti, vzgaja in tudi “pokriva” z molitvijo, ko to najbolj potrebuješ.

Dragi očetje, pridružite se nam v molitvi za svoje otroke. Ne izpustite dragocene priložnosti, da jih blagoslovite. Nekoč vam bodo za to globoko hvaležni.

Molitev: Očetov blagoslov za otroka

Bog, predte polagam danes dragoceni zaklad, ki si mi ga dal – mojega otroka in očetovstvo, ki si ga po njem obudil v meni. Naj svojega otroka izročim Tebi, ki si oče vsem otrokom tega sveta in hkrati tudi oče vseh očetov.

Ti sam si ustvaril tega otroka z vso ljubeznijo in skrbnostjo. Naj se skupaj s Teboj veselim njegove enkratnosti in izgovarjam besede, s katerimi ga želiš danes blagosloviti:  “Ti si moj ljubljeni Sin, nad teboj imam veselje.” (Lk 3,22)

Naj v tvojem veselju najdem svoje veselje in tudi navdih in moč, da ga bom ljubil v njegovi unikatnosti, še posebej v trenutku, ko prepoznam v njem lastnosti, ki me plašijo ali zmotijo. 

Takrat Sveti Duh, odpri moje srce, duha in um in me očisti, da bom zmožen kot oče celovito ljubiti in vzgajati svojega otroka. Hvala, ker lahko po njem spoznavam sebe in rastem v tem poslanstvu. 

Oče, pokaži mi, kako naj mu dam varnost in več svoje bližine. Razkrij mi, kaj najbolj potrebuje. Naj tako poiščem pot do njega in njegovega srca. Naj v odnosu s Teboj najdem navdih, da bom lahko z njim vzpostavil iskren in pristen odnos

Vodi me v molitvi, da ga popolnoma izročim v Tvoje roke. Sveti Duh, odstrani iz njegovega življenja vse pasti, skušnjave in laži, ki bi ga lahko oddaljile od tvoje poti.

Zaščiti ga pred vsemi nevarnostmi in nezgodami, kjerkoli bo. Tako izpolni nad njim obljubo: “Blagoslovljen boš v mestu in blagoslovljen boš na polju.” (5 Mz 28, 3)

Želim, da bo odrasel v močno in odločno osebo, ki bo zmožna uresničiti sanje, ki si jih položil vanj, Oče. Naj se izpolni blagoslov uspeha in stanovitnosti: “Gospod te bo naredil za glavo in ne za rep; samo navzgor boš šel in nikoli navzdol.” (5 Mz 28, 13)

Naj mu pomagam z ljubeznijo in spoštovanjem odkrivati njegove talente in darove, a ga hkrati tudi učiti odgovornosti in krepiti v vrlinah.

Daj, mi pravo mero, da ga bom spodbujal in mu pomagal utrjevati dobre navade. Naj se nad njim izpolni Tvoja obljuba: “Gospod ti bo odprl bogato zakladnico, nebo; tako bo dajal tvoji deželi dežja ob pravem času in blagoslovil bo vse delo tvojih rok.” (5 Mz 28,12)

Daj mi občutiti svojo brezpogojno ljubezen, da bom lahko tudi sam takšen do svojega otroka. Naj bom pozoren poslušalec in varen pristan ob vseh viharjih življenja, ki ga bodo zajeli. 

Vzgajaj najprej mene, da mu bom lahko ljubeč sogovornik in dober vzgled. Naj v meni vzcvetita potrpežljivost in modrost. Daj, mi dovolj ponižnosti, da bom iskal odgovore na vsa vprašanja, tudi tista neprijetna in mu v njih pomagal najti rešitev.

Oče, varuj ga pred kakršnokoli škodo ali nevarnostjo. Naj na svoji življenjski poti doživlja polnost tvoje ljubezni, milosti in usmiljenja.

Naj skupaj z njim negujem čut za sveto in utrjujem temelj blagoslovu, ki ga imaš pripravljenega zanj: “Gospod te bo postavil za sveto ljudstvo, kakor ti je prisegel.” (5 Mz 28, 9)

Daj, da bi z ljudmi ravnal s spoštovanjem, ljubeznijo, prijaznostjo in razumevanjem. Naj uživa ugled in naklonjenost ljudi in Tebe, Oče. Tako se bo uresničila beseda: “In vsa ljudstva na zemlji  bodo videla, da je nad teboj razglašeno Gospodovo ime, in se te bodo bala.” (5 Mz 28, 10)

Očiščuj njegovo srce, da bo lahko razlikoval med dobrim in slabim.

Naj prejme modrost za sprejemanje premišljenih odločitev in daj mu moč, da premaga vse ovire, ki se mu pokažejo na poti:  “Gospod bo zapovedal blagoslovu, da bo s teboj v tvojih žitnicah in pri vsem, česar se lotijo tvoje roke, in te bo blagoslovil v deželi, ki ti jo daje Gospod, tvoj Bog.” (5 Mz 28, 8).

Blagoslovi ga z lepimi odnosi in dobrim življenjskim sopotnikom. Obkroži ga z ljubečimi ljudmi in mu pomagaj stkati pristna prijateljstva, pri študiju in delu pa vzpostaviti trdne odnose in dobre delovne navade.

Blagoslavljaš ga z besedami: “Gospod te bo obsul z dobrotami: s sadom tvojega telesa, s sadom tvoje živine in s sadom tvoje zemlje v deželi, za katero je Gospod prisegel tvojim očetom, da ti jo bo dal.” (5 Mz 28, 11)

Gospod, vedno ga varuj pred hudim in ga umakni od ljudi, ki bi mu lahko škodovali. Naj se zgodi tvoja beseda nad njim: “Gospod bo porazil pred teboj sovražnike, ki se vzdigujejo zoper tebe; po eni poti bodo prišli proti tebi, po sedmih pa bodo pobegnili pred teboj.” (5 Mz 28, 7)

Naj se v njegovem življenju izpolni tvoj ljubeči Načrt. Naj v vseh stvareh najde izpolnitev in blagoslov, ki se od Tebe razliva v njegovo življenje. 

Hvala, Oče, za dragoceni dar, ki si mi ga podaril.

Amen.

Delite s prijatelji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja