Želiš biti dober oče? Sledi Jožefovemu zgledu

Čeprav je sveti Jožef ena od najbolj prepoznavnih in slavnih oseb v krščanstvu, je v evangelijih omenjen samo nekajkrat. V vseh štirih delih ni niti enega citata, ki bi ga lahko pripisali Jezusovemu zemeljskemu očetu.

V Markovem in Janezovem evangeliju tudi enkrat ni omenjen. Lukov evangelij ga sicer omenja, ampak nikoli samega. Jožefovo vlogo v sveti družini tako še najbolje osvetlita prvi dve poglavji Matejevega evangelija. 

Sveti Jožef je opisan z manj kot 300 besedami

Kot je zapisano v Evangeliju po Mateju, je bil Jožef z Marijo le zaročen, ne pa tudi poročen, ko »se je izkazalo, da je noseča« (Mt 1,18). 

ZAČNITE VAŠ DAN Z BOGOM

Vpišite se in vsak dan boste prejeli obljubo iz Svetega pisma – BREZPLAČNO!

.

Evangelist Luka nam pove, da je Marija izvedela, da bo zanosila še preden se je ta uresničila (Lk 1,26-38), Jožef pa je o tem, kot je razvidno iz zapisanega, izvedel šele po tem, ko se je »odločil, da jo bo skrivaj odslovil« (Mt 1,19).

Na srečo se je Jožefu v sanjah prikazal angel in mu vse pojasnil (Mt 1,20-21). Ko je Jožef potrdil, da je Jezusov oče, in mu dal ime, je morala sveta družina v Betlehem na popis prebivalstva, o čemer pa govori zgodba o rojstvu otroka v jaslih v drugem poglavju Evangelija po Luku.

V Matejevem evangeliju lahko beremo, da Jožefa znova opozori angel v sanjah, naj vzame Marijo in dojenčka Jezusa ter z njima pobegne v Egipt pred Herodovo jezo (Mt 2,13-15). 

Jožef sledi angelovemu naročilu in gre z družino v Egipt. Tam ostanejo, dokler spet ni v sanjah opozorjen, da je Herod umrl in da je dovolj varno, da se vrnejo v Izrael. Jožef se boji, da bo tudi Herodov sin tako sovražen, zato se – ponovno po angelovem posredovanju v sanjah – z družino naseli v Nazaretu (Mt 2,19-23).

Zadnjič je Jožef v Svetem pismu omenjen v drugem poglavju Lukovega evangelija, ko z Marijo iščeta Jezusa in ga končno najdeta v templju. Jožef kasneje nima več aktivne vloge v Jezusovem življenju. Nekateri biblicisti razlagajo, da je umrl zelo zgodaj, vendar tega ne more potrditi nihče.

Zdaj ko smo se spomnili vseh bibličnih odlomkov, ki govorijo o Jožefu, lahko podrobneje razmislimo, česa se lahko od njega naučimo.

Jožef nam kaže “srce očeta”

V apostolskem pismu Patris Corde (iz lat. “Z Očetovskim srcem”) papež Frančišek poudarja Jožefovo dejanje, da je Jezusa poimenoval, saj je s tem vzpostavil odnos do njega. Marija je imela z Jezusom materinski odnos od rojstva, Jožef pa je očetovskega vzpostavil s tem, ko je otroku dal ime.

Vse pripovedi v Svetem pismu, ki govorijo o Jezusovem rojstvu, uresničujejo mesijanske napovedi, vključno s preroštvom, da bo Mesija izšel iz Davidovega rodu. Jezus ne bi mogel uveljaviti te povezanosti z Jožefovo rodbino, če bi ta Marijo zapustil kot samohranilko, kot je sprva nameraval storiti.

Jožef zgled, da postane zakoniti oče Jezusa, je zelo pomembna tudi za vse posvojiteljske in krušne starše. Kot poudarja papež Frančišek v tem pismu, naj bi vsi starši na svoje otroke gledali tako kot sveti Jožef. Starševstvo ni samo krvni odnos – je zavezanost, ki zahteva odgovornost do življenja drugega.

ŽELITE BITI NA TEKOČEM?

Ko bomo objavili kaj novega, boste prvi izvedeli za to.​

.

V drugih člankih, ki sem jih napisal za to spletno stran, včasih omenim “otroka svojega življenja”. To pa zato, ker imam poseben očetovski odnos do deklice, ki ni moja (biološka) hčerka. 

Ne morem si je sicer “lastiti” tako, kot si jo lahko njena rodna mati, še vedno pa skrbim zanjo, negujem ta rejniški odnos do nje, ki ji omogoča, da se razvija. In pogosto mi je sveti Jožef navdih za ta odnos.

Sveti Jožef nam kaže očetovsko moč

Jožefova dejanja lahko zlahka vidimo kot samo izpolnitev navodil po seznamu. Veliko bolj pa naj nas bi navdihovali njegova pripravljenost in zmožnost za izpolnitev Božje volje, kar je Jožef resnično naredil ob vsaki priložnosti.

Če beremo med vrsticami vsa ta navodila, ki jih je prejel, se lahko tudi kaj naučimo. Angel namreč ni rekel Jožefu, kako naj najde Mariji zavetje, ko so ju vsi po vrsti odslovili v prenočiščih v Betlehemu, ampak je Jožef to storil na svoj način.

Tudi ves čas bivanja v Egiptu je Jožef s svojim delom preživljal družino. Po Herodovi smrti in še preden se mu je angel spet prikazal v sanjah, je Jožef imel najbrž veliko neodgovorjenih vprašanj o njihovi vrnitvi in kje se nastaniti. Velika verjetnost je, da je bilo angelovo sporočilo v sanjah odgovor na njegove molitve za vodstvo v tej zadevi.

Sveto pismo nam daje veliko navodil o tem, kako skrbeti za naše družine. Jožef je ključni vzor molitve in pogumnega ravnanja, kadar se zdi vse brezupno ali brez kakršnega koli vodstva.

Starševstvo z vodstvom Boga

Jožef ni dobil naziva najboljši oče sveta, ker bi šlo vedno vse po načrtu, kakršnega je pričakoval ali po njem hrepenel. Jožef je ta naziv dobil, ker so ga odlikovali potrpežljivost, razumevanje in ljubezen, s katero je sledil Bogu in njegovemu načrtu ne glede na vse ovire.

Prevedeno in prirejeno po izvirniku iz Operandove angleške spletne strani.

Vam je všeč, kar delamo? Podprite nas.

Za delo, ki ga opravljamo nismo plačani; osebno plačilo ni vodilo, ki bi nas usmerjalo pri našem poslanstvu za ljudi iz obrobja naše družbe. Seveda pa brez finančnih sredstev ne bi mogli izvajati naših aktivnosti. Kliknite spodnji gumb in si preberite več.

Izberite način plačila
Osebni podatki

Podatki kreditne kartice
Varen način plačila preko SSL enkripcije.

Podatki o plačniku

Skupna donacija: 100,00€ One Time

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja