Kako naj bi kristjani reševali nesoglasja

V našem vsakdanu pogosto srečamo ljudi, s katerimi se ne strinjamo. Naši pogledi se lahko razlikujejo glede pomembnih vprašanj, včasih se naša stališča razhajajo zaradi pravih malenkosti. Vsem pa je skupno: če se ne strinjamo s kom, ki nam je blizu, nas to bolj prizadene

Že po svoji naravi se ljudje želimo izogniti nesoglasjem. Navsezadnje vsi želimo pripadati komu in biti del skupine. 

Toda kaj storiti, če nesoglasja vendarle nastanejo?

ZAČNITE DAN Z BOGOM

Vpišite se in vsak dan boste prejeli kratko jutranjo molitev – BREZPLAČNO!

Ali postaviti svoja prepričanja višje na lestvico vrednot kot odnose z ljudmi, ki jih imamo radi, ali naj bi bilo obratno?

Kaj se skriva v srcu sogovornika?

Včasih se ne glede na to, ali gre za čustveno težavo ali ne, oklepamo prepričanj, ker so povezana s čim zelo osebnim.

Ko v tem primeru srečamo koga, ki goreče zagovarja svoja prepričanja, nam pri razrešitvi nesoglasja lahko zelo pomaga, če najprej namenoma prezremo vsebino stališč te osebe, da bi najprej lahko razumeli, od kod ta izvirajo. 

Za primer želim z vami podeliti lastno izkušnjo.

Prijateljica mi je nekoč dejala, da sledi načelu »ljubi naprej samega sebe«. Veliko pozornosti posveča svojim lastnim potrebam, sebe postavlja pred druge in ljubi sebe bolj kot druge.

Fotografija: Pexel

Ko sem preživela več časa z njo, sem ugotovila, da njena prepričanja izvirajo iz dejstva, da je sama do sebe zelo stroga. Njena prepričanja so le neke vrste odsev tega. Je namreč perfekcionistka – ne samo pri zunanjih stvareh, temveč tudi v odnosu do sebe.

Če na kratko povzamem: ta prijateljica potrebuje samo to, da jo kdo ljubeznivo potreplja po hrbtu. Če je ne potreplja nihče drug, potem to stori kar sama.

Ker vem, od kod izvirajo njena prepričanja, mi to pomaga, da jo lažje razumem. Tudi kadar se o čem ne strinjava.

Usmiljenje, ne sodbe

Jezus nam je lahko prvi zgled, kako ravnati, kadar se srečujemo z drugače mislečimi ljudmi. Družil se je z ljudmi, ki so živeli drugače in verjeli v stvari, s katerimi se ni strinjal. Vseeno jim je vedno dal priložnost.

Dejal je: 

»Pojdite in se poučite, kaj pomenijo besede: Usmiljenja hočem in ne žrtve. Nisem namreč prišel klicat pravičnih, ampak grešnike.« 

(Mt 9,13)

V nekaterih prevodih je v tej vrstici namesto »žrtve« uporabljena beseda »sodba«.

Oseba pred vami morda potrebuje samo razumevanje ali zgolj iskren pogovor namesto intelektualne razprave.

Ljubite svoje sovražnike

Navsezadnje je bistvo razumevanja, da udejanjamo brezpogojno ljubezen. Če komu izkažemo ljubeče in pristno zanimanje zanj ter smo do njega prijateljski, se to lahko razvije v dolgoleten prijateljski odnos.

Za ljubitelje animiranih filmov obstaja film z naslovom »Kako izuriti svojega zmaja« (ang. How to train your Dragon), ki obravnava podobno tematiko. Deček sestreli zmaja z namenom, da bi ga ubil, in s tem mu odvzame zmožnost, da bi  letel samostojno. Deček in zmaj se pozneje spravita in med njima se razvije neverjetno močna vez.

Iz tega se lahko naučimo naslednje: ali ni čudovito videti, kako se dva sovražnika spoprijateljita in v zgodbi postaneta najboljša prijatelja, čeprav sta drug drugemu najprej prizadejala veliko hudega? Ta film me gane ob vsakem ponovnem ogledu. Pravzaprav je postal eden mojih najljubših filmov vseh časov, če sem popolnoma odkrita. 

Storimo to, kar je počel Jezus, in najprej poskušajmo videti, kaj je v človekovem srcu. Včasih je vse, kar potrebujemo, samo malo sočutja.

Članek je prevedel Mario Jurišić. Prevedeno in prirejeno po izvirniku iz Operandove angleške spletne strani.

Delite s prijatelji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja