Drobna dejanja, ki lahko spreminjajo svet na bolje

Kot je dejala mati Terezija: »Ne moremo vsi delati velikih stvari. Lahko pa delamo majhne stvari z veliko ljubeznijo.« 

V sodobnem svetu, v katerem nas naglica in način življenja tako zaposlujejo, da redko opazimo dobra dela, je tudi služiti drugim postalo bolj izjema kot pravilo. Ponižnost in nesebičnost nista vrlini, ki bi bili trenutno prav modni.

Kljub temu naj bi stremeli k temu, da druge postavljamo pred sebe in tako omogočimo, da naše žrtvovanje za druge najde svoj izvir v ljubezni Boga in se s tem uresniči njegova ljubezen do človeštva. 

ZAČNITE VAŠ DAN Z BOGOM

Vpišite se in vsak dan boste prejeli obljubo iz Svetega pisma – BREZPLAČNO!

.

Vsakdo od nas gre kdaj skozi težke čase. A to še ne pomeni, da ne moremo tudi takrat prijeti bližnjega za roko, mu prinesti upanja in nameniti sočutja

Morda finančno niste najbolje preskrbljeni, vendar svojo pomoč lahko ponudite na drugačne načine. Vsaka gesta, pa naj bo še tako majhna, lahko naredi veliko razliko. 

Spodaj je navedenih nekaj načinov, kako lahko pomagate z majhnimi deli: 

1. Ponudite svoj čas 

Čas je eno najdragocenejših daril, ki jih lahko podarite drugemu. Stati ob strani prijatelju, družinskemu članu, sosedu ali neznancu, ko se ta znajde na tleh, zelo veliko pomeni. S tem mu date vedeti, da vam ni vseeno zanj in da v preizkušnji ni sam.  

Svoj čas lahko darujete tudi v dobro skupnosti. Lahko prostovoljno pomagate v otroški bolnišnici ali v vaši župniji, sodelujete pri krajevnih čistilnih akcijah ali druge poučujete o življenjsko pomembnih veščinah v medgeneracijskem središču. Vaše izkušnje, znanja ali spretnosti lahko obogatijo celo skupnost, če jih date na razpolago.

2. Podarite stvari, ki jih ne uporabljate

Namesto da se v omari na vaših čevljih in oblačilih, ki jih ne nosite, nabira prah, premislite o tem, da bi tiste, ki jih ne potrebujete in so še v dobrem stanju, podarili kakšni družini v potrebah ali dobrodelni ustanovi, ki pomaga z razdeljevanjem dobrin. 

3. Bodite vedno prijazni 

ŽELITE BITI NA TEKOČEM?

Ko bomo objavili kaj novega, boste prvi izvedeli za to.​

.

Bodite prijazni ne glede na to, kaj drugi rečejo ali naredijo. Vsakdo ima svoje boje, zato je najmanj, kar lahko storite, da ste prijazni do njih. 

A namesto da bi kazali s prstom nanje, jim obzirno pomagajte učiti se iz napak. Izberite ljubezen namesto sovraštva, sočutje namesto obsojanja. 

4. Nasmehnite se 

Nasmeh vas nič ne stane, vendar nekomu lahko pomeni ogromno. Lahko zaceli rane srca, nekomu polepša dan in prinese dobro voljo tistemu, ki jo najbolj potrebuje. 

5. Recite hvala

Podobno kot nasmeh tudi preprosta beseda hvala lahko polepša dan nekomu drugemu. Cenite trud drugih, saj se tudi oni trudijo svet narediti lepši za vas in zame. Bodite hvaležni.

6. Prisluhnite drugim 

Včasih ljudje potrebujejo nekoga, ki jih bo poslušal brez obsojanja ali negativnih predsodkov. Pomagate jim lahko tako, da prisluhnete bolečini, ki je obtežila njihova srca. Pozorno poslušajte brez prekinjanja, bodite objektivni in odprtega duha. 

Dopustite jim, da spregovorijo o svojih frustracijah in težavah. Ob tem se bodo počutili bolje, morda pa vas ob tem naučijo tudi kakšne dragocene življenjske lekcije. 

V Lukovem evangeliju je zapisano: 

»Kdor je v najmanjšem zvest, je zvest tudi v velikem, kdor pa je v najmanjšem krivičen, je krivičen tudi v velikem.« 

 Luka 16:10 

S tem nas evangelist spodbuja, da oprti na božjo moč služimo človeštvu s svojo majhnostjo in nam hkrati obljublja, da nam bo zagotovo zaupano veliko več. 

Podobno je tudi mati Terezija dejala: 

»Mi sami menimo, da je to, kar počnemo samo kaplja v oceanu. Toda ocean bi bil manjši brez naše kaplje.« 

Hvaležno opravite svoj del in skupaj z mojim delom bo lahko ta svet še malo boljši. 

Članek je prevedel Mario Jurišić. Prevedeno in prirejeno po izvirniku iz Operandove angleške spletne strani.

Vam je všeč, kar delamo? Podprite nas.

Za delo, ki ga opravljamo nismo plačani; osebno plačilo ni vodilo, ki bi nas usmerjalo pri našem poslanstvu za ljudi iz obrobja naše družbe. Seveda pa brez finančnih sredstev ne bi mogli izvajati naših aktivnosti. Kliknite spodnji gumb in si preberite več.

Izberite način plačila
Osebni podatki

Podatki kreditne kartice
Varen način plačila preko SSL enkripcije.

Podatki o plačniku

Skupna donacija: 100,00€ One Time

One Comment

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja