Kako lahko kot kristjan pomagam prijatelju v duševni stiski

Duševno zdravje je ena od tistih stvari, ki je ne gre jemati zlahka. Pomanjkanje duševnega miru v obliki depresije, tesnobe ali celo posttravmatske stresne motnje naše življenje lahko vrže iz tira oziroma ga najverjetneje bo vrglo iz tira. 

Kristjani kljub veri in trdnemu odnosu z Bogom nismo imuni na duševne težave. Toda spoznanja, ki jih pridobimo pri branju Svetega pisma in naše izkušnje, nam lahko pomagajo ne le pri naših lastnih bojih, temveč tudi pri stiskah drugih.

Kaj o duševnem zdravju pravi Sveto pismo 

Čeprav se duševne tegobe zdijo težje kot kdajkoli prej, človeštvu niso povsem neznane. Ljudje se z njimi spopadajo že od svetopisemskih časov. 

ZAČNITE DAN Z BOGOM

Vpišite se in vsak dan boste prejeli kratko jutranjo molitev – BREZPLAČNO!

Vzemimo na primer Davida, ki je trpel za hudo depresijo in žalostjo (Psalm 42:11). Jezus je doživljal stisko zaradi tesnobe in žalosti ob koncu svojega življenja, ko se mu je bližala neizogibna smrt (Marko 14:34–36). Božji odgovori na vsak takšen nemir so preprosti: 

Ne bojte se!

Tudi če bi hodil po globeli smrtne sence, se ne bojim hudega, ker si ti z menoj, tvoja palica in tvoja opora, ti me tolažita.” 

Psalm 23:4 

Niste sami 

“GOSPOD hodi pred teboj; on bo s teboj; ne bo te pustil samega in ne bo te zapustil. Nikar se ne boj in se ne pláši!” 

5 Mojzesova knjiga 31:8 

Stvari se bodo obrnile na bolje 

“Vem za načrte, ki jih imam z vami, govori GOSPOD: načrte blaginje in ne nesreče, da vam dam prihodnost in upanje.” 

Jeremija 29:11 

Močnejši ste kot si mislite 

“Vse zmorem v njem, ki mi daje moč.”   

Filipljanom 4:13 

Naj On poskrbi za vas 

“Vso svojo skrb preložite nanj, saj on skrbi za vas.” 

1 Petrovo pismo 5:7 

Kako lahko torej pomagamo? 

Opremljeni z vso navedeno bojno opremo lahko na številne načine pomagamo prijatelju v njegovem boju z duševno stisko. Tukaj je nekaj napotkov za začetek. 

Bodite dober poslušalec 

Včasih je oseba, ki je pripravljena poslušati, vse, kar nekdo potrebuje v času duševne stiske. Storite to. Poslušajte jih in jih ne prekinjajte. Ne sodite.

Slika je simbolična. Foto: Pixabay

Najpomembneje je, da jim ne vsiljujete svojega mnenja ali netaktno primerjate njegovo izkušnjo s podobnimi izkušnjami, ki ste jih doživeli sami ali kdo od vaših znancev. 

Pomagajte jim poiskati pomoč 

Četudi imate najboljše namene, niste nujno prava oseba za reševanje nekaterih težav. V takšnem primeru je najbolje, da prijatelju pomagate poiskati pomoč in ga usmerite k izkušenemu duhovnemu vodji ali, če je potrebno, k usposobljenemu svetovalcu. Če mu je težko iti samemu, ga lahko tudi pospremite na prvo srečanje.

Bodite potrpežljivi in prijazni z njimi 

Kadar imajo ljudje težave z duševnim zdravjem, so lahko razdražljivi, nerazumni ali celo zlobni. Tega ne jemljite osebno, temveč bodite potrpežljivi in počakajte, da sami pristopijo k vam, ko bodo pripravljeni. 

Spomnite jih, kaj pravi Sveto pismo 

V Svetem pismu je veliko napotkov in tolažbe za vznemirjeni um. Vse, kar morate storiti, je to, da jih usmerite k njim. Morda jih ne bodo pripravljeni takoj sprejeti in morda ne boste želeli pridigati, zato poiščite prijazen, vendar odločen način, s katerim jim boste obzirno prenesli sporočilo. 

Ne le z besedami, temveč tudi z dejanji 

Ni dovolj, da jih zgolj poslušate in jim pošiljate svetopisemske citate. Lahko se potrudite in jim pomagajte pri vsakdanjih opravilih, da jim pomagate nositi breme. Lahko storite tudi kaj majhnega, kot recimo, da greste nekaj iskati zanje, saj jim to lahko veliko pomeni. 

Molite zanje 

Včasih je vse, kar lahko storite, da molite za svojega prijatelja. Morda se boste počutili nemočne, ker se vam bo to zdelo pasivno, vendar je to eno najmočnejših orožij krščanskega bojevnika v bitki z duševnimi težavami. 

Povzetek 

Kot kristjan torej lahko storite marsikaj, da pomagate prijatelju z duševnimi težavami, zato ne oklevajte pomagati in storiti tega, kar lahko. Bodite nežni, prijazni in se zavedajte, da Boga skrbi za vašega prijatelja in mu želi pomagati – morda še bolj kot vi. 

Članek je prevedel Mario Jurišić. Prevedeno in prirejeno po izvirniku iz Operandove angleške spletne strani.

Delite s prijatelji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja