5 nasvetov za učinkovito preučevanje Svetega pisma

Bolj ko raziskujemo Sveto pismo, bolj razumemo Boga in se z Njim lahko bolj povežemo. 

Dnevnik Božje besede je ustvarjalen način, s katerim lahko raziskujemo ta neizčrpni zaklad. S pisalom ali barvnim svinčnikom v roki lahko prebiramo, preučujemo Božjo besedo in barvno označimo svetopisemske odlomke. Tako si lažje zapomnimo citate ali jih delimo tudi s prijatelji in družino. 

Kaj naj bi sploh zapisovali v svoj dnevnik?

Zapisovanje citatov Svetega pisma je najosnovnejši pristop, ki pomaga, da si lažje zapomnimo določen verz. Lahko najdemo in zapišemo tudi drugo različico istega besedila, s katerim bomo bolje razumeli izbrani del ali citat Svetega pisma.

ZAČNITE VAŠ DAN Z BOGOM

Vpišite se in vsak dan boste prejeli obljubo iz Svetega pisma – BREZPLAČNO!

.

Drugi pristopi so še: parafraziranje prebranega ali povzetek z lastnimi besedami, naštevanje ključnih verzov, ki si jih želimo zapomniti, zapisovanje himne ali pesmi, na katero nas svetopisemski odlomek ali citat spominja, ali zapis svoje molitve. Dnevniški zapisi Božje besede lahko vključujejo vse to.

Poleg tega si lahko v dnevnik zapišemo tudi vsa vprašanja, ki se nam v tistem trenutku porajajo v našem življenju, in svoj razmislek, kako jih povezati s tem, kar smo se naučili pri preučevanju Božje besede.

Pripravljeni? Začnimo.

Kaj potrebujemo?

Najprej si priskrbimo vse potrebščine. Na vrhu seznama je seveda Sveto pismo, namenjeno takemu pisanju dnevnikov. Prepoznamo ga po tem, da ima ob straneh široka polja, kamor si med branjem Božje besede lahko zapisujemo svoje opombe.

Seveda potrebujemo tudi pisalo. Za poudarjanje in označevanje različnih delov lahko uporabimo komplet akvarelnih ali suhih barvic, prav pa pridejo tudi nalepke za popestritev strani.

5 nasvetov za dober začetek

1. Izberite Sveto pismo za pisanje dnevnikov, knjigo hvalnic ali zvezek 

Za ustvarjanje dnevniških zapisov je veliko različnih možnosti, med katerimi lahko poljubno izberete. Nekatera Sveta pisma so že namenjena pripravi dnevniških zapisov, ta so opremljena s širokimi pravilnimi robovi za zapisovanje. Medtem ko druge izdaje ponujajo prazne stolpce in s tem več prostora za vaše ilustracije. 

Nekateri ljudje raje zapisujejo svoje misli kar v običajno Sveto pismo. Vse je torej odvisno od vaših želja in seveda od vsote, ki jo želite nameniti tej aktivnosti.

2. Uporabite le en okrasni pripomoček naenkrat

Tako kot pri vsakem drugem projektu lahko tudi tukaj začnete pretiravati s kombiniranjem različnih stilov in pristopov: akvarelne barve, okrasni trakovi, barvni svinčniki, vendar pa lahko stvari hitro postanejo preveč načičkane.

ŽELITE BITI NA TEKOČEM?

Ko bomo objavili kaj novega, boste prvi izvedeli za to.​

.

Če se česa takega lotevate prvič, priporočamo, da najprej začnete z običajnimi orodji, kot so barvni svinčniki in markerji. Nato lahko stvari popestrite z nalepkami in trakovi, kasneje pa vključite tudi akvarelne barve.

3. Izberite svoje izhodišče najljubši svetopisemski verz

Ni važno, od kod je prišel: ali ste ga prvič slišali v pridigi, ki ste jo poslušali prejšnji konec tedna, vam je ostal v spominu še iz otroštva, ali je verz, na katerega ste naključno naleteli na družabnih omrežjih ali pri branju Svetega pisma. Nagovoril vas je in pomembno je, da ga zapišete in postavite za iztočnico na svoji poti, ki jo boste prehodili ob svetopisemskem dnevniku.

Če ne veste, kateri verz bi izbrali, nič hudega. Začnite prebirati 1. Mojzesovo knjigo. Ko boste prišli do citata, ob katerem boste občutili, da vas nagovarja, ga preprosto zapišite v svoj novi dnevnik. 

4. Ne bojte se napak

Lahko se zgodi vsakomur. Če uničite stran, še ne pomeni, da vas bo Bog udaril po glavi. Uporabite svojo ustvarjalnost in okrasne pripomočke, da se spopadete z zmešnjavona raztrgano stran lahko nalepite okrasni trak in nadaljujte dnevniško pisanje.

5. Povežite se z drugimi, ki so na tej poti

Obstaja veliko kristjanov, ki pišejo dnevnik ob prebiranju Božje besede. Z njimi lahko delite svoje zamisli. To je tudi odličen način, da vzpostavite nove odnose in se povežete z ljudmi.

Ustvarjalno izražanje sebe in svoje vere

Pisanje svetopisemskega dnevnika ni tako težko, kot se zdi, lahko je prav zabavno. 

Vsako idejo, novo misel ali spoznanje si lahko podrobno zapišemo ali celo narišemo kar v Sveto pismo ali pa zvezek, ki ga uporabljamo v ta namen. Končni cilj je, da še naprej razvijamo in krepimo svoj odnos z Bogom. 

Prevedeno in prirejeno po izvirniku iz Operandove angleške spletne strani.

Vam je všeč, kar delamo? Podprite nas.

Za delo, ki ga opravljamo nismo plačani; osebno plačilo ni vodilo, ki bi nas usmerjalo pri našem poslanstvu za ljudi iz obrobja naše družbe. Seveda pa brez finančnih sredstev ne bi mogli izvajati naših aktivnosti. Kliknite spodnji gumb in si preberite več.

Izberite način plačila
Osebni podatki

Podatki kreditne kartice
Varen način plačila preko SSL enkripcije.

Podatki o plačniku

Skupna donacija: 100,00€ One Time

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja