4 praktični nasveti, kako prebirati Sveto pismo

Sveto pismo je temelj naše vere. Pa vendar mu mnogi prisluhnejo le ob nedeljah, v cerkvi. 

Biblija ni namenjena le temu, da bi jo uporabljali kot učbenik v šoli. Je mnogo več kot to: je zgodovinska knjiga, je kompas, ki ti pomaga najti pravo smer v življenju, zbirka številnih zanimivih zgodb, je živa Božja beseda.

Kako brati Sveto Pismo?

Nekateri se branja Svetega pisma lotijo stran za stranjo – kot bi brali roman. Čeprav je to dobro storiti vsaj enkrat, obstajajo še drugi načini, s katerimi se lahko poglobite v Sveto pismo in boste globlje razumeli njegov pomen

ZAČNITE VAŠ DAN Z BOGOM

Vpišite se in vsak dan boste prejeli obljubo iz Svetega pisma – BREZPLAČNO!

.

Obstajajo pa tudi različne seznami odlomkov, strategije za prebiranje nekaterih svetopisemskih knjig, ki vam pomagajo, da spoznate glavne biblijske zgodbe in se ob tem izognete tistim bolj “dolgočasnim” knjigam. 

Če želite, da bi s pomočjo Svetega pisma resnično doživeli hvaležnost za vaše življenje, vam priporočam, da uberete tole strategijo:

Za tolažbo

Veliko katoličanov iz vsega sveta v različnih obdobjih išče tolažbo v prebiranju Svetega pisma. Čeprav lahko uteho ali spodbudo najdete v številnih delih Biblije, boste največ tovrstnih citatov našli v točno določenih knjigah. 

Psalmi, Pregovori, Salomonova Visoka pesem, Knjiga modrosti in Žalostinke so vse knjige poezije. Čeprav so vam lahko zadnje tri izmed naštetih manj poznane, so te knjige zapisali ravno z namenom, da bi slavili Boga v času preizkušenj; v hvaležnosti za vse, kar je Bog zanje storil v preteklosti.

Eden mojih najljubših citatov je tale izbrani iz Psalma 3:

Ti pa, GOSPOD, si ščit zame, moja slava in tisti, ki mi dviga glavo.
S svojim glasom kličem h GOSPODU in me usliši s svoje svete gore.
Jaz sem legel počivat in zaspal, prebudil sem se, ker me je GOSPOD podpiral.

Psalmi 3:4-6

Podobno kot v tem odlomku lahko tudi v drugih psalmih uzremo sporočila in znake odrešenja. V njih je velikokrat na začetku videti vse nasilno, celo brezupno, pa se potem Psalmist obrne na Boga, izpusti svojo usodo v Njegove roke in s tem Bogu prepusti mesto, da lahko poseže in spremeni okoliščine.

Naj omenim, da so psalmi zelo pomembni, tudi pri vsaki katoliški sveti maši so del obveznega bogoslužnega branja.

Skozi sveto mašo

Če ste svež katoličan ali spreobrnjeni iz protestantizma, vas bo mogoče tole presenetilo: katoliški duhovniki ne izberejo sami božje besede za vsako sveto mašo posebej, ampak so vnaprej določeni. Božja beseda za peto nedeljo po Veliki noči je tako že stoletja povsem enaka.

ŽELITE BITI NA TEKOČEM?

Ko bomo objavili kaj novega, boste prvi izvedeli za to.​

.

Vsak dan so pri sveti maši trije svetopisemski odlomki, in torej ne samo ob nedeljah. Ti odlomki so namensko izbrani tako, da imajo skupno temo. V pridigi največkrat duhovnik govori o tej osrednji temi, katere pomen skuša razložiti na razumljiv in aktualen način.

Če hodite k sveti maši ali če ne, je branje dnevne božje besede, premišljevanje ob njej in iskanje povezav med posameznimi odlomki, nagrajujoča izkušnja. Če želite, se lahko preko naše strani naročite na dnevno obljubo iz Svetega Pisma.

Biblija kot knjiga za samopomoč

Če želite Biblijo doživeti s te perspektive, lahko začnete s knjigama Psalmov in Pregovorov. V njiju boste našli veliko koristnih in uporabnih citatov, ki vam lahko pomagajo razrešiti marsikatero vsakodnevno dilemo. Mogoče vas bo presenetilo, koliko koristnih tem in modrih nasvetov se nahaja v teh knjigah.

Psalmi so nekakšna odrešenjska zgodba in v nekaterih delih so žalostni, zato vam lahko prebudijo manj prijetne občutke. Vendar imam ob tem tudi dobro novico, da obstaja “pripomoček za iskanje” po Svetem pismu, ki se ji reče Konkordanca. Ta dokument je nekakšna enciklopedija, ki vam bo pomagala, da boste lahko po abecednem vrstnem redu našli želeno temo in vas bo usmerila na ustrezen odlomek ali citat, povezan s to temo.

Lahko kupite fizični izvod Konkordance, ki jo lahko imate vedno pri roki. Obstajajo pa tudi internetne verzije; zaenkrat je v slovenščini na voljo samo iskanje po ključnih besedah v okviru Biblija.net.

A book that makes you grateful to be alive

Se počutite potrti? Poiščite “Tolažba v stiski” v Konkordanci. Tako boste dobili v tej knjižici namig, da najdete v 2. knjigi Korinčanom odlomek, ki pravi:

Slavljen Bog, Oče našega Gospoda Jezusa Kristusa, Oče usmiljenja in Bog vse tolažbe. On nas tolaži v vsaki naši stiski, tako da moremo mi tolažiti tiste, ki so v kakršni koli stiski, in sicer s tolažbo, s kakršno nas same tolaži Bog.

2 Korinčanom 1:3-4

Knjiga, ki vam pomaga, da ste hvaležni za življenje

Ne glede na to, skozi katero težavo ali preizkušnjo se zdaj prebijate, Biblija ima odlomek, ki naslavlja vašo bolečino. Ne glede na to, kolikšno veselje doživljate, Sveto pismo vsebuje odlomek, ob kateri boste lahko praznovali vaše veselje.

Mogoče zdaj jemljete Sveto pismo za samoumevno ali se ga bojite vzeti v roke, zaradi njegovega obsega. Na srečo obstajajo številni pristopi, da se potopite v največjo knjigo, ki je bila kadarkoli napisana in upamo, da vas bo ta članek spodbudil k temu, da postane Sveto pismo knjiga, ob kateri boste dojeli dragocenost vašega življenja.

Članek je preveden in prirejen po izvirniku iz Operandove angleške spletne strani.

Vam je všeč, kar delamo? Podprite nas.

Za delo, ki ga opravljamo nismo plačani; osebno plačilo ni vodilo, ki bi nas usmerjalo pri našem poslanstvu za ljudi iz obrobja naše družbe. Seveda pa brez finančnih sredstev ne bi mogli izvajati naših aktivnosti. Kliknite spodnji gumb in si preberite več.

Izberite način plačila
Osebni podatki

Podatki kreditne kartice
Varen način plačila preko SSL enkripcije.

Podatki o plačniku

Skupna donacija: 100,00€ One Time

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja