Duhovno izčrpani? Naj Gospod postane vaše gorivo

Duhovna pot vsakega posameznika je dolga, utrudljiva, predvsem pa se nikoli zares ne konča. Tako je neizogibno, da pridete do točke, ko nimate ničesar več, s čimer bi lahko napolnili svoj duhovni rezervoar.

Simptomi ali znaki duhovnega pomanjkanja so ponavadi sprva komaj opazni. Ugotavljate, da imate manj navdušenja za skupnost ali obrede, ki ste jih radi obiskovali in v njih sodelovali. Ali pa se težko pripravite do tega, da bi molili in premišljevali Sveto pismo.

Sčasoma se taka duhovna izgorelost lahko kaže v čustvenih izbruhih. Na začetku lahko izkušate čustva, kot sta dvom o Bogu ali jeza, usmerjena proti Njemu. Včasih lahko popoln zlom povzroči že manjši dogodek ali če kaj ne gre po načrtu.

ZAČNITE DAN Z BOGOM

Vpišite se in vsak dan boste prejeli kratko jutranjo molitev – BREZPLAČNO!

Zakaj ste duhovno izčrpani?

Večinoma je duhovna izgorelost nerazložljiva. To se lahko zgodi, če na svoji duhovni poti vztrajate zelo dolgo, lahko bi rekli, če se že zelo dolgo borite v dobrem boju in ste dovolj človeški, da ste se pri tem izčrpali.

Kakor koli, povzeli smo nekaj možnih scenarijev, po katerih je verjetneje, da vas prizadene duhovna izčrpanost, obenem pa vam lahko tudi pomagajo razložiti, za kaj natančno gre.

1. Misijonsko delo

Misijonsko delo zahteva tako telesni kot duhovni davek, še posebej v nestabilnih razmerah, kot so delo v državah v vojni ali z zahtevnimi bolniki. Vaša vera bo v takih okoliščinah pod pritiskom in na resni preizkušnji. Včasih se zgodi, da vam preprosto zmanjka energije.

2. Duhovno vodenje

Duhovna izčrpanost najpogosteje prizadene duhovne spremljevalce, duhovnike, redovnice ali redovnike, ki pogosto spremljajo osebe, ki so nove v veri. Duhovni zlom ali izčrpanost sta neizogibna, če si ne vzamejo dovolj počitka za okrevanje in rast, preden lahko nadaljujejo to delo.

3. Nenehni pretresi

Če doživljate preizkušnjo ali več teh, ki trajajo dalj časa, je večja verjetnost, da boste trpeli zaradi duhovne izčrpanosti. To so lahko tako dolgotrajna finančna kriza kot kronična bolezen.

Tako kot pri misijonskem delu se podobno zgodi, da v takih okoliščinah enostavno nimate izbire. Zato se vrši nenehen pritisk na vašo vero in nimate druge možnosti, kot da verujete, ne glede na vse.

4. Pomanjkanje kvalitetnega časa z Bogom

Duhovna izgorelost se zgodi tudi, če se preveč osredotočate na to, koliko časa preživite z Bogom, ne pa na to, v kakšnem odnosu ste z Njim.

Nič ni narobe z molitvijo in branjem Svetega pisma, kolikor je mogoče, tudi če to delate ves čas. Pomembneje je, da razumete, da ste človek in da ravno tako potrebujete odmor, odmik. Tudi Jezus je spal na čolnu po svojem dolgem misijonu (Luka 8,23).

Ostanite mirni in naj bo Bog vaše gorivo

Najboljši način,  kako pozdraviti duhovno izčrpanost, je, da Bogu dovolite, da postane On sam gorivo, ki ga potrebujete. Na več mestih v Svetem pismu obljublja, da bo On priskrbel vse potrebno, ne samo za naša telesa, ampak tudi za duhovno življenje.

Kako lahko Bog napolni vaš duhovni rezervoar?

1. Z Božjo besedo

On pa je odgovoril: »Pisano je: Človek naj ne živi samo od kruha, ampak od vsake besede, ki prihaja iz Božjih ust.«

Mt 4:4

Včasih je vse, kar potrebujete, da se rešite iz duhovne izgorelosti, da Božjo besedo iz Svetega pisma sprejmete za svojo. To je lahko navdihujoča zgodba, ki vas nagovarja v vašem položaju, ali naključni odlomek iz svetih spisov, ki vas spomni na veliko ljubezen, ki jo do vas goji nebeški Oče.

2. Z vero v Jezusa Kristusa

“Bog je namreč svet tako vzljubil, da je dal svojega edinorojenega Sina, da bi se nihče, kdor vanj veruje, ne pogubil, ampak bi imel večno življenje.” 

Jn 3:16

Apostol Janez ni govoril samo o Odrešitelju, ki nas odrešuje za posmrtno življenje. Ta Božja obljuba vključuje tudi naše sedanje življenje. Če se vam zdi, da težko zberete energijo, da bi še naprej hodili po svoji duhovni poti, premišljujte ta verz, da okrepite svojo vero.

3. S počitkom

“Na zelenih pašnikih mi daje ležišče; k vodam počitka me vodi. Mojo dušo poživlja, vodi me po pravih stezah zaradi svojega imena.”

Ps 23:2-3

Presenečeni boste, kakšno moč ima, če si vzamete le oddih od svojih duhovnih obveznosti. Ne glede na to, ali ste misijonar, župnik ali samo dejavni v svoji krščanski skupnosti, je to ključnega pomena. Bog uporablja počitek za zdravljenje in obnovitev, tako da se lahko vrnete k svojemu poslanstvu močnejši in okrepljeni bolj kot kadar koli prej.

Priključite se na pravi vir energije

Če imate težave na svoji duhovni poti in z duhovnimi cilji, dopustite, da Bog sam postane  gorivo, ki vam bo pomagalo, da boste po tej poti tudi nadaljevali. Na kratko, vse, kar potrebujete, je počitek, imeti vero in biti odprt Njegovi modrosti in odrešenju. Kmalu boste napolnjeni in okrepljeni tekli po duhovni poti.

Prevedeno in prirejeno po izvirniku iz Operandove angleške spletne strani.

Delite s prijatelji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja