10 Jezusovih najmočnejših in brezčasnih izrekov

Vsak od Jezusovih naukov, ki jih je izrekel v času svojega javnega delovanja, vsebuje besede spoznanja, tolažbe, spodbude in resnice.

Ker bi jih bilo za naš članek preveč, če bi navedli vse, smo izbrali tistih deset, ki nosijo najmočnejše sporočilo. Ob njih lahko premišljujete, da boste okrepili svojo vero ali bolje spoznali svojega Odrešenika.

Živa beseda

Jezusovo življenje je odličen zgled, vreden občudovanja in posnemanja, tako za kristjane kot za nekristjane.

ZAČNITE DAN Z BOGOM

Vpišite se in vsak dan boste prejeli kratko jutranjo molitev – BREZPLAČNO!

Jezus je v času svojega življenja pokazal, kaj pomeni biti človek izjemne ljubezni in praktične modrosti, tako v besedah kot dejanjih.

Vsaka beseda, ki jo je izrekel, je nosila v sebi brezčasno Božjo modrost. Njegove besede so še vedno aktualne v današnjem času, splošno uporabne v toliko okoliščinah in vsebujejo enako moč kot v starih časih.

»Nebo in zemlja bosta prešla, moje besede pa nikakor ne bodo prešle.«

Mt 24:35

10 Jezusovih najbolj znanih izrekov

Tukaj je nekaj najmočnejših izrekov, ki jih po izročilo evangelistov pripisujejo Jezusu Kristusu. Dovolite, da mazilijo vašega duha:

Jezus mu je dejal: »Jaz sem pot, resnica in življenje. Nihče ne pride k Očetu drugače kot po meni.«

Jn 14:6

S to izjavo Jezus jasno pove, da ni druge poti do odrešitve, razen preko njega. Jezus je edina pot, ki jo je Bog določil za spravo in odrešitev. 

»Ne skrbite za jutri, kajti jutrišnji dan bo skrbel sam zase. Dovolj je dnevu njegovo zlo.«

Mt 6:34

Velikokrat smo zaskrbljeni in preplašeni zaradi življenjskih obveznosti in neštetih potreb, zlahka pa pozabimo na Božjo preskrbo. Zato nas Jezus opozarja, da skrb za jutrišnji dan ne more odpraviti ali razrešiti preizkušenj. Ali ni torej pametneje zaupati v Boga? 

Jaz pa vam pravim: »Ljubíte svoje sovražnike in molíte za tiste, ki vas preganjajo.«

Mt 5:44

Lažje je ljubiti svojo družino in prijatelje. Jezus pa nam razodeva, da ljubiti in moliti za svoje sovražnike pomeni postaviti višji standard, izbrati Božjo pot. To pomeni biti prijazen in ljubeč tudi do ljudi, ki jih je najtežje ljubiti.

Jezus ji je rekel: »Jaz sem vstajenje in življenje: kdor vame veruje, bo živel, tudi če umre.«

Jn 11:25

Neverujoči svet z dvomom gleda na upanje, ki ga ima vsak kristjan – življenje po smrti. Jezusove besede nam dajejo tolažbo, da bomo nekega dne vstali z njegovo silno močjo in živeli večno.

»In kakor hočete, da bi ljudje storili vam, storite vi njim.«

Lk 6:31

“Zlato pravilo” je eden najbolj priljubljenih Jezusovih izrekov, ki je sprejet in velja tudi v sodobni družbi. Če želimo zgraditi uspešen odnos z drugimi ljudmi, z njimi ne smemo ravnati drugače, kot sami pričakujemo, da bodo drugi ravnali z nami.  

On pa jim je dejal: »Dajte torej cesarju, kar je cesarjevega, in Bogu, kar je Božjega.«

Lk 20:25

Jezus je jasno nakazal razliko med našo odgovornostjo do posvetne in duhovne oblasti.

Vse, kar je storjeno v pravem hierarhičnem razmerju, ustvarja ravnovesje. Verniki se vedno držimo pravil in predpisov, ki jih določajo vlada, naši nadrejeni itd., razen če bi ti nasprotovali vrednotam, ki izvirajo iz naše vere. Božji zakon je vedno nad svetnim.

»Prosíte in vam bo dano! Iščite in boste našli! Trkajte in se vam bo odprlo!« 

Mt 7:7

Nebeški Oče želi, da bi njegovi otroci svoje potrebe prinašali pred Njega. Bog ni tiran, zato se mu naj ne bojimo približati. Je ljubeč oče, ki svojim otrokom ne bo odrekel svoje dobrote.

Toda Jezus jim je rekel: »Pustite otroke in ne branite jim priti k meni, kajti takšnih je nebeško kraljestvo.«

Mt 19:14

Otroci so Bogu zelo ljubi. Jezus je učil, da le tisti, ki prihajajo k Bogu kot majhni otroci, lahko odkrijejo bogastvo njegovega kraljestva. Uči nas, naj Boga iščemo z otroškim, čistim in iskrenim srcem.  

»Takó naj vaša luč sveti pred ljudmi, da bodo videli vaša dobra dela in slavili vašega Očeta, ki je v nebesih.«

Mt 5:16

Pomembno je, da dovolimo, da naša luč zasije. Le tako lahko izboljšamo svet. Jezus nas poziva, naj razsvetlimo temo tega sveta načinom življenja, ki je Bogu všeč, z ljubeznijo in prijaznostjo.  

Jezus pa se je ozrl vanje in jim rekel: »Pri ljudeh to ni mogoče, pri Bogu pa je vse mogoče.«

Mt 19:26

Ta čudovit rek nas opominja na Božjo sposobnost, da v življenju tistih, ki si upajo verjeti vanj, stori izjemne in nepredstavljive stvari. Ne glede na to, kako strašljiva se zdi življenjska preizkušnja, je pri Bogu čudež mogoč. 

Graditi za nemiljivo

Žetev teh mogočnih izrekov bomo lahko poželi le, če jim prisluhnemo, jih ponotranjimo in udejanjamo v svojem življenju.

»Še bolj blagor tistim, ki Božjo besedo poslušajo in se po njej ravnajo.«

Luka 11, 28

Naši največji blagoslovi ne bodo nastali le iz poznavanja teh desetih najmočnejših izrekov, ki jih pripisujejo Jezusu, ampak iz tega, da jim dovolimo, da se ukoreninijo in obrodijo sadove v naših življenjih.

Življenje, zgrajeno na besedi, je življenje, ki bo trajalo, saj Božja beseda nikoli ne umre, brez da bi obrodila sad v nas.

Prevedeno in prirejeno po izvirniku iz Operandove angleške spletne strani.

Delite s prijatelji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja