Svetopisemski citati o bogastvu, ki si jih je vredno zapomniti

Sveto pismo pravi, da je večno življenje pomembnejše kot naše zemeljsko. Zato bi moralo biti kopičenje materialnih dobrin najmanj drugotnega ali še manjšega pomena.

Kaj pa o bogastvu pravi Sveto pismo?

Ničesar ne bomo odnesli s seboj

Ta misel je verjetno prva stvar, ki nas prešine, kadar pomislimo na svetopisemske citate o bogastvu. 

ZAČNITE DAN Z BOGOM

Vpišite se in vsak dan boste prejeli kratko jutranjo molitev – BREZPLAČNO!

V Pregovorih 11,4 je namreč zapisano, da »bogastvo ne koristi na dan jeze, pravičnost pa rešuje smrti«.

Ta svetopisemska modrost je povzeta v več sodobnih pregovorih, kot je tudi reklo: ničesar ne bomo nesli s seboj v grob. Ob koncu časov bomo sojeni bogati in revni, pri čemer nam zemeljsko bogastvo ne bo prav nič koristilo.

Hodi za menoj

Bogastvo ni samo nepomembno za večno življenje, temveč lahko postane tudi ovira pri stvareh, ki so bistvene v tem življenju.

Ko se je Jezusu približal nekdo, ki je želel postati njegov učenec, in ga vprašal, kaj naj stori, mu je Jezus dejal, naj proda, kar ima, izroči to ubogim in hodi za njim. Mladenič je »žalosten odšel; imel je namreč veliko premoženje« (Mr 10, 17–23).

Nauk te zgodbe ni v tem, da je napačno posedovati denar. Ta zgodba pravzaprav pokaže, da je denar lahko koristen, če ga uporabimo za služenje drugim.

Jezus se ne obrne stran od mladeniča, ker je ta imel veliko premoženje, ampak se mladenič odloči, da se bo obrnil od Jezusa, ker mu je denar pomembnejši od služenja drugim.

To je namreč Jezus želel, da mladenič stori.

Delavec je vreden svojega plačila

Sveto pismo nas redno opozarja glede nezdrave navezanosti na bogastvo, vendar nam nikoli ne pravi, da ne smemo zaslužiti denarja za preživetje. Ko Jezus pojasni apostolom, da »je delavec vreden svojega plačila« (Lk 10, 7), v resnici ne govori o denarju, temveč o hrani in prenočišču, ki ga zagotovijo gostoljubni prebivalci mesta.

Večina od nas nima priložnosti, da bi delala v zameno za hrano in prenočišče. Delamo za denar in ta denar porabimo za to, da kupimo hrano in nujne dobrine, ki jih potrebujemo za življenje. To je v redu.

To, kar ne nasiti

Vse svetopisemske citate o bogastvu je mogoče strniti v eno vprašanje, ki ga je postavil prerok Izaija (55, 2): »Zakaj trošite denar za to, kar ni kruh, in svoj zaslužek za to, kar ne nasiti?«

Tukaj znova pokaže, da težava ni v denarju, in pojasni, da denar ni tisto, kar nas resnično naredi srečne. Lahko kopičimo bogastvo, ker menimo, da nas bo to osrečilo. Ko pa smo siti in imamo streho nad glavo, vse drugo, kar lahko kopičimo, v resnici samo ponazarja udobje in srečo, ki bi jo pravzaprav morali najti v duhovnem življenju.

Vsi preostali svetopisemski citati o premoženju večinoma sporočajo enako: potrebujemo denar, da zadovoljimo svoje bistvene potrebe, vendar pa samo Bog lahko poteši potrebe našega srca.

Članek je prevedel Mario Jurišić. Prevedeno in prirejeno po izvirniku iz Operandove angleške spletne strani.

Delite s prijatelji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja