Na misijonski poti okrog sveta. Sledite nam!

IZ TRGOVINE

 • Bog dela zdaj - po Juzni Ameriki
 • Pridi, življenje čaka te
 • Akcija! Bog dela zdaj! Po Aziji

  Bog dela zdaj! Po Aziji

  Ocenjeno 0 od 5
  16.90 11.90 Dodaj v košarico
cerkev-1

Podpis podpore papežu je tudi darilo samemu sebi

Sredi oktobra sem prejel kratko povabilo k podpisu odprtega pisma v podporo papežu Frančišku. Dan kasneje sem prebral osnovne informacije o pobudi in tudi vsebino odprtega pisma. Kljub zanimivi in sprejemljivi pobudi, sem vseeno preletel še ostale spletne strani Društva Operando, da se dodatno informiram, kdo je v ozadju pobude. V današnjem sodobnem času, ko smo ˝informacijsko oblegani˝ preko cele vrste medijev, je lahko pri marsikateri, na videz zelo dobri pobudi, v ozadju čisto nekaj drugega.

Po prebranem sem ocenil, da je pobuda zanimiva in dobronamerna – pa sem jo podprl s svojim vpisom. Povabilo sem preposlal še skupini mož, s katerimi se mesečno srečujemo.

Društvo Operando vse podpisnike spodbuja, da po svojih močeh še naprej sodelujemo. Po podpisu sem tako prejel (najbrž enako, kot vsi ostali podpisniki) povabilo, da v nekaj stavkih zapišem, zakaj podpiram papeža. Pa sem napisal še nekaj stavkov, saj sem prepričan, da je papež Frančišek resnični in zelo dober Božji odposlanec in ima očitno z Bogom zelo neposreden odnos.

Naslednji dan sem bil s strani društva spet povabljen, da s pobudo informiram čim širši krog: sorodnike, prijatelje znance… informacijo sem poslal še članom dveh zakonskih skupin in še nekaterim posameznikom.

Dva dni zatem je spet prispela informacija in skupaj z njo novo povabilo: predsednik Društva Operando Nace Volčič je na Radiu Ognjišče v pogovoru z novinarko Marto Jerebič predstavil primer župnije, ki se je odločila zbirati podpise v podporo papežu tudi v fizični obliki, ne le preko spletne možnosti.

Tako se akciji lahko pridružijo tudi tisti ljudje, podporniki, ki nimajo možnosti za sodelovanje preko spletne aplikacije. In kakšno je bilo povabilo: ali lahko tudi vi v vaši župniji predlagate podobno izvedbo?

Nad povabilom najprej nisem bil preveč navdušen. Sem imel takoj polno razlogov in izgovorov, za katere sem se (sam pri sebi) z lahkoto skril in potuhnil. Da bi se izpostavljal? ‘Ne, ne – to pa že ne, se bo že kdo drug.’ Pa sem se vseeno začel malo spogledovati s to možnostjo.

Naslednji dan sem imel predviden sestanek z g. župnikom zaradi neke druge logistike. Mogoče mu pa ob koncu sestanka vseeno lahko še to predlagam? Ne, bolje da ne … saj imamo v župniji že z vsem ostalim toliko opraviti, kdo se bo še s tem ukvarjal? Ampak … mogoče pa vseeno …?

Pri vsaki stvari se hitro pojavi polno dvomov in skrbi. Kljub vsem tem pomislekom sem ob koncu pogovora župniku predstavil pobudo in povprašal, če bi zbiranje podpisov organizirali tudi v naši župniji.

Naš župnik v celoti podpira papeža Frančiška, vendar sva se kar nekaj časa ukvarjala z razlogi za in proti. Na koncu sva vseeno uspela najti več razlogov za kot proti in priprave za izvedbo so stekle: objava na spletni strani župnije, objava v Župnijskem pismu, mašno oznanilo.

V župniji Cerklje na Gorenjskem so zbrali 250 podpisov podpore!

Kaj je bila zame glavna pobuda in spodbuda, da sem se za to vrsto sodelovanja sploh odločil, čeprav se veliko bolje in veliko varneje počutim nekje ˝bolj na skrivnem˝?

Predvsem zavedanje, da brez kakršnekoli aktivnosti ne moreš pričakovati (dobrega) rezultata. To velja tako zame, kot za vsakega izmed nas. In če lahko ˝poženem˝ (spodbudim) kogar koli od župljanov, moram pred tem najprej sebe ˝pognati˝ iz svoje varne ˝cone udobja˝.

Že pred sestankom z župnikom, še bolj pa po pogovoru z njim, sem spoznal širšo koristnost te akcije, ki jo izvaja Društvo Operando. V dneh, ki so sledili, se je skozi razne, na videz slučajne dogodke, to samo še potrjevalo.

Akcija zbiranja podpisov v podporo papeža se mi zdi zelo dobra spodbuda, da se vsak od nas (naj si bo kristjan, nedeljski kristjan, ali pa tak, ki misli da je ateist) ob tem resno vpraša in razmislil:

 • kakšen je moj resnični odnos do papeža Frančiška? Ali v njem uspem videti Božjega odposlanca ali me bolj zanimajo vsakodnevne kritike, ki jih lahko zasledimo v raznoraznih medijih?
 • se spomnim kdaj kaj zmoliti zanj, za kar nas ves čas prosi?
 • zmorem (tudi) s svojim podpisom papeža Frančiška podpreti?
 • kje kot kristjan (in apostol) lahko sodelujem, pomagam, se dam na razpolago?
 • ali ima moja ˝cona udobja˝ višjo vrednost od mojega izpostavljanja v javnosti, župniji?

Mogoče bo ta akcija podpore ob koncu na nek način dala posredni odgovor tudi na zgornja vprašanja?

Prepričan sem, da je pobuda Društva Operando zelo spodbudna. Po mojem razumevanju in prepričanju niti ne toliko neposredno za papeža Frančiška.

Vsak, kdor bo ob prebrani pobudi in razmišljanju o lastnem odnosu, o molitvi, zmogel tudi podpisati ponujeno podporo papežu Frančišku, ali celo napisati nekaj svojih stavkov v podporo, bo s tem res nekaj svojega podaril papežu Frančišku, neko zadovoljstvo podaril tudi pobudniku in vsem sodelujočim v akciji – daleč največ pa bo vsak poklonil sam sebi – in v svojo rast.

Tudi za molitev sem prepričan podobno: kadarkoli bom zmolil za papeža Frančiška (ali za kakršen koli drug namen, za drugega človeka), bom pravzaprav zmolil (tudi) zase.

Upam in želim, da bi bilo to razmišljanje vsaj drobna spodbuda vsem, da se odpravite ˝na globoko˝. Lahko z zelo zelo drobnimi koraki. Prvi možen korak, ki se ponuja, je lahko (nekoliko globlje premišljen) podpis v podporo papežu Frančišku. Poti naprej pa ne bo zmanjkalo.

Boris Jereb (pobudnik akcije zbiranja podpisov v župniji Cerklje na Gorenjskem)

Pomagajte nam, da bomo storili še več

V društvu Operando delujemo zavzeti prostovoljci, ki nam ni vseeno za družbo v kateri živimo. Revščina, lakota in beda so neopravičljivi. Verjamemo, da je naš svet lahko lepši in boljši. Za delo, ki ga opravljamo nismo plačani; seveda pa brez finančnih sredstev ne bi mogli izvajati naših aktivnosti.

9.528€ od 10.000€ zbranih
Donacija za društvo Operando

Donacija društvu Operando

9.528€ od 10.000€ zbranih

V društvu Operando delujemo zavzeti prostovoljci, ki nam ni vseeno za družbo v kateri živimo. Revščina, lakota in beda so neopravičljivi. Verjamemo, da je naš svet lahko lepši in boljši. Po svojeh močeh želimo k temu prispevati.

Za delo, ki ga opravljamo nismo plačani; osebno plačilo ni vodilo, ki bi nas usmerjalo pri našem poslanstvu za ljudi iz obrobja naše družbe.

Seveda pa brez finančnih sredstev ne bi mogli izvajati naših aktivnosti. Spletna stran in vse kar vam nudimo brezplačno, v resnici stane.

Tudi pot, ki jo Silva in Nace Volčič potujeta po svetu, kjer prostovoljno pomagata v skupnostih in misijonih, ni najcenejša. Stroški njunega prevoza na misijone plačujemo iz računa društva Operando, ki pa je odvisen od donatorjev, sponzorjev, podpornikov in vseh drugih, ki želijo prispevati svoj del pri našem poslanstvu.

Vaš dar za Operando torej ni dar za koristi članov in prostovoljcev, pač pa se v celoti nameni za razvijanje novih projektov, za poplačilo rednih stroškov: vzdrževanje spletne strani, računovodstvo in stroškov poti naših prostovoljcev.

Vemo, da tudi vam ni vseeno. Zato vas spodbujamo, da podprete naše delo in nam omogočite, da se še naprej prizadevamo za socialno najšibkejše v naši družbi.

Pozor! Ko z vašimi donacijami presežete znesek 200 € (za ta namen ali katerega drugega), vam bomo podarili knjigo Bog dela zdaj! Po Aziji, ki sta jo napisala Silva in Nace Volčič iz njune misijonske poti čez Filipine, Vietnam, Laos, Tajsko, Mjanmar, Bangladeš in Indijo)

Spodaj lahko izberete med tremi vrstami plačila: preko položnice, preko kreditne kartice ali preko Paypala. Po uspešni transakciji preko Paypala ne pozabite klikniti povezave 'Back to website' (nazaj na stran), sicer se transakcija ne bo zaključila, donacija pa ne bo poslana.

Izberite način plačila
Osebni podatki

Podatki kreditne kartice
Varen način plačila preko SSL enkripcije.

Podatki o plačniku

Skupna donacija: 20,00€ One Time

Napišite svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

PREBERITE SI TUDI

KDO SMO

Zakonca Silva in Nace Volčič sta se 31. marca 2016 odpravila po svetu, od skupnosti do skupnosti, od misijona do misijona, povsod tja, kjer se dobri in iskreni ljudje po najboljših močeh trudijo delati za najbolj uboge med nami – zapostavljene, prezrte in odrinjene. Več >>

ZADNJI PRISPEVKI

Kako v času izolacije preživeti kvaliteten čas z otrokom

Kako v času izolacije preživeti kvaliteten čas z otrokom

Družina naj bi bila za mnoge temelj varnosti, sprostitve in ugodja. Prostor, kjer naj bi lahko vsak član družine izrazil …

Preberi →
Kako preživeti v času krize

Kako preživeti v času krize

Vsakdo se zagotovo vsaj enkrat v življenju znajde v kriznem obdobju. Pa naj bo to izguba službe, ločitev, diagnoza hujše …

Preberi →

Meditacija: Lahko hodiš po vodi, a le z zaupanjem!

Takoj je primoral učence, da so šli v čoln in se peljali pred njim na drugo stran; sam naj bi …

Preberi →
Covit-19, Corona virus

Kako lahko sami preverite ali ste okuženi s Covid-19

Ta zapis je z nami delila naša bralka. Odločili smo se, da ga objavimo, saj lahko pomaga vsem pri preverbi, …

Preberi →
Srečanje s papežem Frančiškom

Papež Frančišek je blagoslovil Operando

Dvorana Pavla VI je bila polna. Ljudje so bili navdušeni, glasni in močno so ploskali, ko je skozi glavna vrata …

Preberi →

Kulturni šok lahko doživiš tudi ko se vrneš domov

Tako dolgo, kot sva letos ostala doma v Sloveniji, še nisva, odkar sva se pred štirimi leti odpravila na misijonsko …

Preberi →

Nuncij podprl Operandovo akcijo ‘Podprimo papeža Frančiška’

Poslušajte posnetek pogovora s predsednikom društva Operando, Nacetom Volčičem na radiu Ognjišče. Nace je poročal o nedavnem srečanju z apostolskim …

Preberi →

Podpis podpore papežu je tudi darilo samemu sebi

Sredi oktobra sem prejel kratko povabilo k podpisu odprtega pisma v podporo papežu Frančišku. Dan kasneje sem prebral osnovne informacije …

Preberi →

“Ko bomo v Tibero vrgli svoje malike, ne bomo več čutili potrebe, da bi kot vandali prestopali meje drugega”

V celoti predstavljamo pogovor z laiškim misijonarjem Nacetom Volčičem, ki je bil pred kratkim objavljen na portalu Domovina, z novinarko …

Preberi →

Uprite se! Pedro Opeka o papežu Frančišku

Prihod papeža Frančiška… Tako je Sveti Duh presenetil celotno Cerkev in celo tiste, ki so ga izvolili. Bodite prepričani: če …

Preberi →

Ste v stiski ali soočeni s preizkušnjo?

Potrebujete osebni pogovor s terapevtom ali duhovnikom?

Kliknite in preverite kdo vam je na voljo za brezplačni pogovor in kateri termin je dosegljiv.