Na misijonski poti okrog sveta. Sledite nam!

IZ TRGOVINE

 • Bog dela zdaj - po Juzni Ameriki
 • Pridi, življenje čaka te
 • Akcija! Bog dela zdaj! Po Aziji

  Bog dela zdaj! Po Aziji

  Ocenjeno 0 od 5
  16.90 11.90 Dodaj v košarico
 • Akcija! 20 najlepših molitev in meditacij
Nace iz Peruja

Nace iz Peruja: 30 dni brez Silve

V zadnjih treh letih, kar s Silvo potujeva po svetu, sem napisal natanko 125 člankov.

A nobeden od njih, naj si je bil to članek iz Ukrajine, ko sem pisal o premraženih brezdomcih na ulicah Kijeva ali pa iz Bangladeša, o fantu, ki je bil nekoč suženj, ni bil deležen tako velikega odziva kot zadnji članek o tem, da sva se s Silvo za en mesec razšla.

Kar na nek način govori, kako pomembna tema so za nas medsebojni odnosi, še posebej ko gre za zakonce.

Prejela sva ogromno elektronskih sporočil o tem, kako pomemben korak je lahko začasna ločitev za dva zakonca, čeprav je le ena gospa podelila, da imata z možem za seboj podobno izkušnjo in da je ta bistveno pripomogla k boljšemu in zrelejšemu odnosu med njima.

Svežina in uvidi

Živeti en mesec brez partnerja res ni povsem običajna izkušnja. A midva sva odločitev sprejela trezno, premišljeno in z razlogom. Kot sem napisal v prejšnjem prispevku, verjameva da bodo tridesetdnevno vrzel pri obeh napolnili uvidi, do katerih tudi po najboljši volji prej nisva mogla priti.

MISIJONSKO POTOVANJE PO AZIJI IN JUŽNI AMERIKI

Bog dela zdaj! Po Aziji
Bog dela zdaj - po Juzni Ameriki

Izkoristila sva ponujeno priložnost in splet okoliščin dojela kot znamenje božje volje za najin odnos in zakon. Kot da bi naju Bog, vsakega posebej, poklical na stran rekoč:

‘A prideš malo sem, nekaj bi se rad pogovoril s tabo. Na samem!’

Spomini

V hiši klaretinskih študentov v Limi (Peru) imam odlične pogoje za takšna in drugačna vrednotenja, poleg obveznosti do Operanda in nekaterih projektov v povezavi z društvom.

Ampak biti sam med mladimi redovniki je nekaj drugega kot z njimi živeti skupaj s Silvo.

V meni so se prebudila stara, že skoraj pozabljena čustva, ko sem bil eno leto tudi sam v noviciatu med Jezuiti v Italiji. Kot da bi se vrnil nazaj v Genovo, a bogatejši za sedemletno izkušnjo odnosa v zakonu.

Z nekaterimi klaretinskimi študenti v LImi

Eden od uvidov se je pojavil zelo hitro: kako prav je bilo, da sem takrat sledil notranjim vzgibom in ubral drugačno pot od tiste, na katero sem se namenil kot redovnik. Pri čemer niti za sekundo nisem podvomil, da katerikoli od teh fantov ne živi svojega poslanstva in to v največji polnosti.

Novi stari svet

Prvih nekaj dni brez Silve je bilo kot da bi se naenkrat iztrgal iz neke znane, predvidljive, celo varne realnosti in se na lepem znašel sam sredi puščave, negotov in nekoliko zmeden.

Glede na to, da sva sedem let (praktično ves čas najinega odnosa) živela tesno drug ob drugem, tako v službi kot doma, potem pa še tesneje, ko sva hodila po svetu, so se mi ti občutki zdeli dokaj normalni.

Noben odnos ne more biti kvaliteten, če v njem manjka element pogrešanja.

Dr. Christian Gostečnik

Ampak negotovost je kmalu izginila in vstopil sem v nov ‘stari’ svet, s tistimi povsem praktičnimi, malenkostnimi spremembami, ki bi jih najbrž začutil vsak moški, če bi si privoščil takšen odmik.

Tri minute

Recimo, ko te ima, da bi šel ven na kavo in to lahko narediš v pičlih treh minutah: vstaneš, se oblečeš in greš. Moški, veste o čem govorim, a ne?

Vem, da bom to kmalu pogrešal…

‘Nace, čas je da greva, si že zrihtan?’

Silva hodi po sobi in zdi se, da je že davno pripravljena na odhod.

‘Si ti že?’ vprašam.

‘Ja, daj, vstani in greva.’

Vstanem, se oblečem in počakam pri vratih. V treh minutah. Potem se začne:

‘Uf, še torbica!’ in gre po torbico. Nato: ‘Uhani!’, pet minut, da si jih nadene na ušesa.

‘A greva zdaj?’ vprašam, že malo nestrpen.

‘Ja, ja, sem že… Iščem očala, a kaj veš kje so?’

Po dvajsetih minutah odprem vrata, v upanju, da bo pohitrilo proces.

‘Evo Nace, samo še na stranišče in greva…’

Izložba

In kako ne bi opazil spremembe, ko hodim po ulici brez da bi mi moj ljubi korektor nenehno obračal glavo naprej?

‘Nace, kam pa gledaš?’

‘Tisto izložbo tamle.’

‘In od kdaj ima izložba visoke pete in miniko?’

Poslušati in slišati

Postal sem pozoren na to, kako tiho je postalo moje življenje od kar sem brez Silve. Ne bom rekel, da je to dobro niti da je slabo, samo to, da so trenutki, ko mi to ugaja.

Silva ima lastnost, ki ji jo pogosto zavidam. Odlično zna izražati svoja čustva in svoja notranja doživljanja. Vedno poskrbi, da sem na tekočem s to dinamiko kar dojemam kot kvaliteto, s katero me Bog uči slišati, ne le poslušati, predvsem pa razumeti njena čustva v odnosu do sebe, do Boga in do mene.

Spomin, ko sva se pred Marijinin svetiščem v Limi slikala še skupaj.

Ta del v resnici pogrešam. Razen takrat, ko sem tako utrujen, da so moji sprejemniki že na pol izključeni.

‘Kaj misliš o tem?’ me vpraša po desetih minutah vnetega pripovedovanja, medtem ko sem jaz preveč zaspan, da bi ji povedal, da polovico tega sploh ne razumem.

‘Ja, se strinjam,’ odgovorim in upam, da bo šlo ‘skozi’, čeprav vem, da sem v težavah.

‘S čim se strinjaš? Sploh me nisi poslušal, a ne da ne?’

Njene izpovedi mogoče pogrešam tudi zato, ker sem zdaj prisiljen poslušati samega sebe in slišati vse to, kar se dogaja v meni. Zdaj vidim, kako zelo mi je ta aspekt manjkal v času najinega potovanja. A je pomemben, vsaj tako pomemben kot poslušati Silvo ali kogarkoli drugega.

Bolečina

Ampak te drobne vsakodnevne stvari, najbrž znane vsakemu paru, se lahko skrijejo pred praznino, ki sem jo čez čas začel čutiti ob njeni odsotnosti.

In ta praznina je bila kot luknja, iz katerega so postopoma ven začeli prihajati vsi mogoči spomini, misli, strahovi in spoznanja, nekaj, kar lahko hitro zasenči vse lepo v odnosu, če tega ne postaviš na pravo mesto in ne izročiš v roke Bogu.

Vstop v puščavo

Puščava, kot temu pravi sv. Ignacij Lojolski, je kraj, kjer na plano prideta oba glasova, tisti od spodaj in tisti od zgoraj.

Je kraj, kamor je odšel Jezus, kamor so odhajali svetniki in kamor sva za en mesec odšla tudi midva, da bi slišala oboje in vstopila tudi v temo, brez katere svetlobe v resnici sploh ni mogoče videti in jo ceniti.

Stari novi svet – spet sam v samostanu.

Zdaj torej pred seboj lahko vidim najin zakon kakršen je. Z vsem dobrim in slabim, v bedi in blišču, v najinih močeh in šibkostih.

Pogrešanje

V tem vrtincu sil, ki izvira iz te luknje, bi se hitro lahko zavrtel in dopustil, da me odpihne, če ne bi ob tem neprestano in vedno močneje čutil temeljne, primarne, organske vezi, ki jo čutim do svoje žene.

ŽELITE, DA VAS OBVEŠČAMO?

Ko bomo objavili nov prispevek, vam bomo povezavo do njega poslali na vaš email.

Pater dr. Christian Gostečnik je nekoč dejal, da noben odnos ne more biti kvaliteten, če v njem manjka element pogrešanja.

Kako zelo se strinjam z njim. Tisto pogrešanje, ko sva toliko let nenehno živela skupaj, je nekoliko umanjkalo in zbledelo. Podarila sva si čas, da ga spet začutiva.

Vez, ki se ne pretrga

Ampak vez, o kateri govorim, je več kot le pogrešanje.

Je nekaj, kar tudi najtemnejša misel ne more izbrisati in uničiti. To je tisto ‘eno telo’, kar postaneta dva, ko si podelita zakrament zakona. Niti podpis na listu papirja niti ‘da’, izrečen pred pričami.

Je nekaj, kar ‘skrivoma’ stke Bog in ostane, tudi če sva midva več tisoč kilometrov proč drug od drugega.

In če je kaj, kar me Gospod s svojim Operandom uči v tem času, je gledati na temelj in znova začutiti vez, ki jo je spletel med nama.

Splača se in dragoceno je!

Silva iz Kolumbije

Naslednji članek bo napisala Silva iz Kolumbije. Ne dolgo nazaj mi je poslala tale posnetek. Ja, očitno me tudi ona zelo pogreša 🙂

Pomagajte nam, da bomo storili še več

V društvu Operando delujemo zavzeti prostovoljci, ki nam ni vseeno za družbo v kateri živimo. Revščina, lakota in beda so neopravičljivi. Verjamemo, da je naš svet lahko lepši in boljši. Za delo, ki ga opravljamo nismo plačani; seveda pa brez finančnih sredstev ne bi mogli izvajati naših aktivnosti.

7.623€ od 10.000€ zbranih
Donacija za društvo Operando

Donacija društvu Operando

7.623€ od 10.000€ zbranih

V društvu Operando delujemo zavzeti prostovoljci, ki nam ni vseeno za družbo v kateri živimo. Revščina, lakota in beda so neopravičljivi. Verjamemo, da je naš svet lahko lepši in boljši. Po svojeh močeh želimo k temu prispevati.

Za delo, ki ga opravljamo nismo plačani; osebno plačilo ni vodilo, ki bi nas usmerjalo pri našem poslanstvu za ljudi iz obrobja naše družbe.

Seveda pa brez finančnih sredstev ne bi mogli izvajati naših aktivnosti. Spletna stran in vse kar vam nudimo brezplačno, v resnici stane.

Tudi pot, ki jo Silva in Nace Volčič potujeta po svetu, kjer prostovoljno pomagata v skupnostih in misijonih, ni najcenejša. Stroški njunega prevoza na misijone plačujemo iz računa društva Operando, ki pa je odvisen od donatorjev, sponzorjev, podpornikov in vseh drugih, ki želijo prispevati svoj del pri našem poslanstvu.

Vaš dar za Operando torej ni dar za koristi članov in prostovoljcev, pač pa se v celoti nameni za razvijanje novih projektov, za poplačilo rednih stroškov: vzdrževanje spletne strani, računovodstvo in stroškov poti naših prostovoljcev.

Vemo, da tudi vam ni vseeno. Zato vas spodbujamo, da podprete naše delo in nam omogočite, da se še naprej prizadevamo za socialno najšibkejše v naši družbi.

Pozor! Ko z vašimi donacijami presežete znesek 200 € (za ta namen ali katerega drugega), vam bomo podarili knjigo Bog dela zdaj! Po Aziji, ki sta jo napisala Silva in Nace Volčič iz njune misijonske poti čez Filipine, Vietnam, Laos, Tajsko, Mjanmar, Bangladeš in Indijo)

Spodaj lahko izberete med tremi vrstami plačila: preko položnice, preko kreditne kartice ali preko Paypala. Po uspešni transakciji preko Paypala ne pozabite klikniti povezave 'Back to website' (nazaj na stran), sicer se transakcija ne bo zaključila, donacija pa ne bo poslana.

Izberite način plačila
Osebni podatki

Podatki kreditne kartice
Varen način plačila preko SSL enkripcije.

Podatki o plačniku

Skupna donacija: 20,00€ One Time

3 misli na prispevek “Nace iz Peruja: 30 dni brez Silve”

 1. Veronika Kocuvan

  Hja, Nacetov prispevek je eno samo hrepenenje in spominjanje o skupnih trenutkih! To mi je všeč. Že že, da je včasih dobro biti sam, vem iz svoje izkušnje, da takrat “zadihaš” drugače, a…”kar je Bog združil, naj človek ne ločuje”…(tudi tako se lahko razume). Če sva “eno”, vedno manjka polovica, ko si sam. Nehote. Navajenost? Tudi. V vsakdanjih rečeh. A globlje pogledano, manjka tista pika na i. Gre za globoko vez ljubezni, ki je mogoča le v Njem, ki jo daje On. Zakrament zakonske zveze ni “larifari”, je presežna vrednost. Sva v trikotniku: Bliže sva Bogu, bliže sva drug drugemu. On (Bog) je res neverjeten. Kaj vse nam daje…kaj vse si “izmisli”, da bi ga bolje dojeli…☺️
  Je pa ta ločitev kar velik korak. Je odločitev. Za višje cilje-v sebi, za svojo notranjost, za svojo osvoboditev od “balasta”… Zlasti v tem času, postu, da lahko stopiš globlje vase, v tihoto svoje duše, sam…ti in On-Jezus…. “pojdite na samoten kraj”…ta “kraj” je lahko tudi v duši…”odrini na globoko…” Vsaka preizkušnja daje nekaj dobrega, daje sadove!
  Tudi če Silva pleše, je to “krik”, tihi krik…po Nacetu, po zavetju, po bližini, po objemu… Ima pa Jezusa, tisti varni kotiček, v srcu (in povsod) , kje je kljuka od znotraj in Mu odpira vrata na stežaj. Kot Nace. Delata to hkrati??
  Blagoslova obema, kjerkoli že sta in vsem vam, ki to berete. Veronika

 2. Ja lepo, da sta si to ločitev upala narediti. Verjetno vama Bog hoče kaj povedati oz. vama dati kako drugo važnejšo nalogo, ko bosta morala iti ven iz sebe in to popolnoma in ko si bo težko vzeti čas tudi za puščavo (čeprav bo šele
  takrat nujen) npr. ko bosta imela otroke, lahko tudi posvojene. Slišala sem za par, ki so posvojili kar tri (seveda so krvni bratje) . To je zelo lepo, da so vzeli vse tri, čeprav sta nameravala samo enega ali pa dva. Čestitam vam za vajino dobrodelnost…

Napišite svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

PREBERITE SI TUDI

KDO SMO

Zakonca Silva in Nace Volčič sta se 31. marca 2016 odpravila po svetu, od skupnosti do skupnosti, od misijona do misijona, povsod tja, kjer se dobri in iskreni ljudje po najboljših močeh trudijo delati za najbolj uboge med nami – zapostavljene, prezrte in odrinjene. Več >>

ZADNJI PRISPEVKI

Kulturni šok lahko doživiš tudi ko se vrneš domov

Tako dolgo, kot sva letos ostala doma v Sloveniji, še nisva, odkar sva se pred štirimi leti odpravila na misijonsko …

Preberi →

Nuncij podprl Operandovo akcijo ‘Podprimo papeža Frančiška’

Poslušajte posnetek pogovora s predsednikom društva Operando, Nacetom Volčičem na radiu Ognjišče. Nace je poročal o nedavnem srečanju z apostolskim …

Preberi →

Podpis podpore papežu je tudi darilo samemu sebi

Sredi oktobra sem prejel kratko povabilo k podpisu odprtega pisma v podporo papežu Frančišku. Dan kasneje sem prebral osnovne informacije …

Preberi →

“Ko bomo v Tibero vrgli svoje malike, ne bomo več čutili potrebe, da bi kot vandali prestopali meje drugega”

V celoti predstavljamo pogovor z laiškim misijonarjem Nacetom Volčičem, ki je bil pred kratkim objavljen na portalu Domovina, z novinarko …

Preberi →

Uprite se! Pedro Opeka o papežu Frančišku

Prihod papeža Frančiška… Tako je Sveti Duh presenetil celotno Cerkev in celo tiste, ki so ga izvolili. Bodite prepričani: če …

Preberi →

Papež Frančišek o malikih sodobnega časa

Vabim vas, da razmislite o nekaterih vprašanjih, ki se tičejo globalne neoliberalne ekonomije. V kolikšni meri ta: prepoznava omejene kapacitete …

Preberi →

Veselje evangelija: Poklicani smo, da odpremo vrata

“Potujoča” Cerkev je Cerkev z odprtimi vrati. Ko gremo naproti drugim, da bi prišli na človeška obrobja, to ne pomeni, …

Preberi →

Papež Frančišek uteleša človeški dotik Svetega Duha

Pontifikat papeža Frančiška je ikonoklastičen v mnogih pogledih. Jorge Bergoglio je naredil revolucionaren korak že z odločitvijo za papeško ime …

Preberi →
Papež Frančišek

Zakaj je Frančišek deležen kritik in zakaj ga moramo podpreti?

Človek, ki bolj površno spremlja delo papeža Frančiška in nasploh dogajanje v Cerkvi, bi lahko mislil, da vse teče nekako …

Preberi →

Ko zate moli več kot 1600 ljudi, se dogajajo čudeži!

Ljudje, ki verjamejo v Stvarnika, in svojo vero tudi živijo, se na Boga obračajo povsem spontano, brez pomišljanja. Ko pride …

Preberi →
Bog dela zdaj - po Juzni Ameriki

IZŠLA JE TRETJA KNJIGA ZAKONCEV VOLČIČ

Odpravite se na misijonsko potovanje po Južni Ameriki

V barakarska naselja Brazilijie, med lačne otroke v Paragvaju, brezdomce, narkomane in prostitutke v Boliviji, v perujski amazonski pragozd med Indijance in na vojno območje v Kolumbiji.