Zahvalno pismo misijonarja iz Ukrajine

V Ukrajini sva preživela en mesec. Štirinajst dni v Kijevu in štirinajst dni v Odessi. Najine prispevke iz tistega časa si lahko preberete tukaj. V tem času smo v Operandu zbirali donacije za nočno zavetišče za brezdomce v Kijevu.

Ko smo podarili zbrani denar organizaciji DePaul v Ukrajini, sva od p. Vitaliya Novaka, misijonarja v Odessi in hkrati vodje organizacije DePaul Ukrajina, prejela tole zahvalno pismo. Namenjeno ni le nama, ampak vsem vam, ki ste nas tako ali drugače podprli v tej dobrodelni akciji.

p. Vitaliy Novak CM, misijonar v Odessi (Ukrajina)

Draga Silva, Nace in vsa ekipa Operando!

Upam, da sta srečna in da še vedno z zanosom sledita poslanstvu Operanda.

Najprej bi se vama rad opravičil za pozen odgovor, ampak kot radi rečemo: Prepozno ni nikoli.

V imenu organizacije Depaul Ukrajina, v imenu Misijonske družbe Lazaristov v Odessi in v imenu skupnosti In dialogo, se vama zahvaljujem za obisk v Ukrajini, v mesecu novembru in decembru 2016.

Res sem vesel, da sem vaju imel priložnost spoznati in z vama preživeti nekaj časa.

Vajina navzočnost je bila za vse nas zelo posebna. Ljudje sicer pogosto pridejo k nam, a zgolj na obisk. Pridejo, da vidijo naše projekte in način našega služenja, a potem zelo hitro tudi odidejo. Včasih ostanejo le za nekaj minut.

Ampak vajin prihod na misijon je bil drugačen in zato zame toliko bolj dragocen. Vidva nista prišla zgolj na kratek obisk. V vsakem mestu, tako v Kijevu kot v Odessi, sta z nami dejansko živela in delala korake skupaj z najbolj ubogimi, ki jim služimo.

Podelila sta svoj čas, občutja in izkušnje – pri vsakem projektu, v katerega sta bila vključena. Osebje iz nočnega zavetišča Depaul v Kijevu ima vajin obisk še vedno v lepem spominu – zares sta želela pomagati in podpreti naša prizadevanja. To sta storila z navzočnostjo, prostovoljnim delom in finančno donacijo društva Operando.

p. Vitaliy, s fantom, ki se je pred leti v njegovi komuni osvobodil verig alkohola.

Še posebej se vama zahvaljujem za vajin prispevek v Odessi, pri oskrbi brezdomcev in deljenju hrane na ulicah. Navdušeni smo bili nad vajino strastjo! In še vedno mi je žal, da sta morala to početi zunaj, sredi zime, in da sta zaradi tega oba zbolela.

Od časa do časa me naši farani sprašujejo o novicah vajine Operando
misije po svetu. Tudi z vajinim pričevanjem so okrepili svojo vero in optimizem.

Hvala vama tudi za pričevanje v našem centru za odvisnike od drog in alkohola in za konkretno fizično pomoč pred odprtjem pekarne v ženski komuni.

In nenazadnje hvala za prijateljstvo v času ko sta živela v naši hiši. Za odlične obroke in vzorno gospodinjstvo. 🙂

Tisto, kar mi ostaja najbolj v spominu, je vajin čas in pozornost do ljudi, ki sta jih obiskovala. Z vama so se lahko pogovarjali, delili svoje zgodbe, postavljali vprašanja in vidva, z vajino preprostostjo, sta bila enostavno tam, na voljo.

Hvala vama in hvala celotni ekipi Operando za podporo in donacijo. Hvala tudi vsem ljudem, ki vam sledijo in vas podpirajo.

Naj vas Gospod blagoslavlja na vseh vaših poteh! Podarite ljudem svojo navzočnost – to bodo cenili in si za vselej zapomnili!

P. Vitaliy Novak CM

S Silvo se že intenzivno pripravljava na pot v Azijo. Čaka naju misijon v Manili. Del prispevka, ki ga boste donirali društvu Operando, bova namenila tudi za stroške poti, ki vsekakor niso majhni. Hvala za vaše spodbude in podporo.

Ostanimo povezani!

Silva in Nace Volčič

Preberite tudi

Leave a Reply

>