Umetnost zaupanja ali kako Bogu prepustiti nadzor

Ah, to življenje. Zdi se, da nam nikoli ne preneha prinašati preizkušenj. Res je, da so vse naše okoliščine različne, in težave, s katerimi se posledično spoprijemamo, so prav tako raznolike. 

Toda prav nobene razlike ni v tistem pomilujočem občutku v vašem srcu, ko spoznate, da morda nimate toliko nadzora, kot bi si ga želeli imeti.

Morda so trenutne razmere v svetu zaradi COVID-19 najustreznejši primer tega, kako zlahka izgubimo nadzor. Kdo bi si mislil, da bo za ohromitev pravzaprav celotnega sveta dovolj le en mikroskopsko majhen bacil. 

ZAČNITE DAN Z BOGOM

Vpišite se in vsak dan boste prejeli kratko jutranjo molitev – BREZPLAČNO!

Ko se prebijamo skozi te težke čase in se srečujemo z različnimi preizkušnjami, ki jih ti prinašajo, je vse, kar lahko rečemo: zaupamo v Boga.

Komu v resnici zaupam bolj – sebi ali Bogu?

Ali ste ponosni na svojo neodvisnost? Potem verjetno bolje kot kdorkoli drug razumete, kako težko je popolnoma prepustiti nadzor. 

Pomisliti, da se morda ne bomo zmogli izvleči iz godlje, v kateri smo se znašli, je lahko naravnost zastrašujoče.

Mnogi med nami se ne zavedamo tega, da nas vztrajanje v določeni stvari zgolj prizadene. Morda se vam zdi, da poznate izhod iz težave, s katero se soočate. 

Toda v določenih primerih je rešitev povsem drugačna od izhoda, ki ga je predvidel Bog, zato nadaljnja hoja po nameravani poti samo podaljšuje vaše trpljenje.

Ne pozabite Davidove modrosti iz knjige Pregovorov:

»Zaupaj v GOSPODA z vsem svojim srcem, na svojo razumnost pa se ne zanašaj …«

Pregovori 3,5

Zaupanje ali vera: v čem je razlika?

Preden podrobneje spoznamo, kako zavzeti držo zaupanja v Boga, je pomembno razumeti pomen zaupanja. Zlasti pomembno je ugotoviti, v čem se razlikuje od vere.

Preprosto povedano, vera je zaupanje v stvari, za katere nimamo dokazov. To pomeni verjeti Bogu, čeprav ga dejansko nikoli nismo videli v fizični obliki. 

Po drugi strani je zaupanje bolj povezano z zaupanjem v Njegovo dobrohotnost in s tem, da ima On za vse pripravljen načrt.

Avtor Nolan Dalla dodatno poglablja to razlikovanje in pravi, da zaupanje pogosteje temelji na dokazih pretekle milosti in blagoslovov, ki nam jih Bog pošilja.

Pri takšnem pojmovanju je povsem jasno, da posameznik lahko verjame v božjo navzočnost in moč, vendar Mu povsem ne zaupa, da bo poskrbel zanj.  

Svetopisemski velikani, ki so živeli po načelu »zaupamo v Boga«

To je bilo vodilno načelo mnogih znanih svetopisemskih junakov. Oglejmo si tri najboljše primere in spoznajmo, česa se lahko naučimo iz njihovih zgodb:

Kralj David

»Na dan, ko se bojim, zaupam vate. V Boga, čigar besedo hvalim, v Boga zaupam, ne bojim se: kaj mi more storiti človek?«

Psalm 56, 4–5

Davidovo celotno življenje je bilo resnično navdihujoče in vznemirljivo potovanje zaupanja Bogu. 

Ne glede na to, ali se je bojeval proti levom, vojskam ali svojim lastnim demonom, je David vedno vključeval Boga v svoje načrte in Mu je ob več kot eni priložnosti popolnoma prepustil nadzor.

Morda je njegov boj z Goljatom najbolj značilen zgled njegovega zaupanja v Boga. Zaupal je, da ga bo Bog ne le ščitil, temveč mu tudi naklonil zmago. Stvari so se čudovito obrnile v njegovo dobro.

Danijel in njegovi trije najboljši prijatelji

»Tedaj se je kralj silno razveselil nad njim in rekel, naj potegnejo Daniela iz jame. Daniela so potegnili iz jame in niso našli na njem nobene poškodbe, kajti zaupal je v svojega Boga.«

Danijel 6,24

Danijel in njegovi trije prijatelji Šadráh, Mešáh in Abéd Negó so bili postavljeni pred dokončno preizkušnjo vere in zaupanja. Vse se je začelo z njihovim kljubovanjem sekularnim zakonom, ki jih je spravilo v težave. 

Tako v levnjaku kot pri ognjeni peči so ohranili zaupanje, da jih bo Bog varno vodil skozi preizkušnjo.

Jezus Kristus

V zgodovini verjetno ni večje preizkušnje, kot je bila ta, da se je Bog sam kot naš oče dal v živo spravno daritev za grehe vseh nas. 

Vem, da bi večina od nas verjetno odpovedala, če bi bili poklicani nositi takšen jarem.

Toda Jezus ga je junaško sprejel ter resnično zaupal Bogu in procesu. Tisoče let pozneje je rešenih na milijarde duš, ker je en človek privolil, da bo prepustil nadzor.

S prepuščanjem nadzora pride svoboda

Zaupanje Bogu vsekakor deluje. V različnih svetopisemskih odlomkih vedno znova spoznavamo, da Bog nikoli ne pusti na cedilu tistih, ki mu zaupajo. 

Toda kako pravzaprav prepustimo nadzor? Tukaj je nekaj smernic, ki vam lahko pomagajo na vaši poti spoznavanja kako zaupati Bogu:

Ne bodite panični

Ko gredo stvari v vašem življenju narobe in načrti ne uspejo, se uprite svojemu nagonu, da bi postali panični, in za trenutek zadihajte. 

Ne pozabite, da je Bog to predvidel in da se njegovi načrti že uresničujejo. Zato to sprejmite mirno in zaupajte, da je za to že poskrbljeno.

Uporabite vire, ki so vam bili dani po milosti

Včasih je božji odziv na preizkušnjo v tem, da vam dodeli vire, ki jih potrebujete za obvladovanje položaja. Morda se boste morali le ozreti okoli sebe in jih boste našli. 

Tako ne boste zgolj sedeli križem rok in nemočno opazovali, kako se vaše življenje navidezno sesuva.

V molitvi se obrnite na Gospoda

Naučite se izraziti svoje strahove in razočaranja Gospodu. Seveda, On že ve, kaj prestajate, in že uresničuje svoj načrt, kako vam bo pomagal. 

Toda če se boste pogovarjali z Njim, boste deležni miru in tolažbe, ki vam bosta zadeve zagotovo olajšala.

Bodite potrpežljivi

Bog stvari počne ob svojem času in tudi ko se vam zdi, da je prepozno ali da zavlačuje, On vedno izbere ravno pravi trenutek. 

Zato bodite potrpežljivi, tudi ko ste povsem na tleh. Če mu boste zaupali, vas ne bo pustil na cedilu.

Zaključek

Nihče ni nikoli trdil, da je zaupati Bogu preprosta stvar, vendar vedno deluje. Zato prepustite nadzor in se naučite živeti z miselnostjo zaupanja v Boga

Dovolite Njemu, ki ve vse, da vas izpelje iz vsake teme, ki prevzame vaše življenje. 

»Blagoslovljen mož, ki zaupa v GOSPODA in je GOSPOD njegovo zaupanje.«

Jeremija 17,7

Članek je preveden in prirejen iz Operandove angleške spletne strani.

Prevedel Mario Jurišić

Delite s prijatelji

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja