Thomas Merton: Molitev v času, ko iščemo pot in usmeritev

Včasih pridejo trenutki ali tudi daljša obdobja, ko smo v dvomih, ali smo na pravi poti in v katero smer je sploh smiselno usmeriti svoja prizadevanja.

Domnevam, da je v takem trenutku nastala tudi tale molitev, ki jo je napisal menih trapist pater Thomas Merton.

Še niste slišali zanj?

ZAČNITE DAN Z BOGOM

Vpišite se in vsak dan boste prejeli kratko jutranjo molitev – BREZPLAČNO!

Tudi sama nisem, dokler nisem po spletu brskala za molitvijo, ki bi mi v trenutku negotovosti prinesla vsaj malo olajšanja in tolažbe.

In ob tem sem naletela na molitev tega plodovitega ameriškega pesnika, teologa, mirovnika in kontemplativnega redovnika Thomasa Mertona, ki je v knjigi Gora sedmih polic (ang. The Seven Storey Mountain), opisal svojo bogato življenjsko pot. Knjiga je prevedena tudi v slovenščino.

Z vami delim vrstice te molitve in vam želim, da bi tako kot meni tudi vam prinesla luč in tolažbo v vaših življenjskih okoliščinah.

Thomas Merton: Molitev za več jasnosti

Moj Gospod Bog, nimam pojma, kam sem namenjen. Ne vidim poti pred seboj. Ne morem vedeti, kje se bo končala. Prav tako ne poznam samega sebe zares in dejstvo, da mislim, da sledim tvoji volji, še ne pomeni, da to tudi dejansko počnem.

Vendar verjamem, da Te želja, da bi Ti ugajal, dejansko osrečuje. In upam, da je ta želja dovolj za vse to, kar počnem. Upam, da nikoli ne bom storil ničesar, kar bi bilo v nasprotju s to željo.

In vem, da me boš, če tako ravnam, vodil po pravi poti, čeprav o njej morda ne vem ničesar. Zato Ti bom vedno zaupal, čeprav se mi bo zdelo, da sem izgubljen in v senci smrti.

Ne bom se bal, saj si vedno z menoj in me nikoli ne boš pustil, da bi se sam soočil s nevarnostmi.

Thomas Merton

Kako se vas je dotaknila molitev? Če želite, lahko v komentarju spodaj napišete, kateri del ali misel vas je nagovorila in zakaj.

Meni je še posebej všeč misel ‘Vendar verjamem, da Te želja, da bi Ti ugajal, dejansko osrečuje’, saj vedno, ko se Bogu popolnoma izročim, sprosti milost, ki me objame.

Želim vam blagoslova in milosti ob molitvi Thomasa Mertona.

Delite s prijatelji

3 Comments

  1. V molitvi se me je dotaknilo to, da je verjel, da zelja, da rad ugaja Bogu, osrecuje. In upa da je ta zelja dovolj za vse kar pocne.

  2. Ko vsak dan vse to berem vidim da me Bog vido skozi te besede, mojo dušo, vidi da sem v temi, v breznu… a On je tuz mano v blatu čez glavo …

  3. Kaj se me je dotaknilo v molitvi:
    Prav tako ne poznam samega sebe zares in dejstvo, da mislim, da sledim tvoji volji, še ne pomeni, da to tudi dejansko počnem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja