cover

Teden v Madridu

Prišla sva v Madrid. Iz Villene v prestolnico Španije sva se peljala z dekletoma, ki sicer živita v Madridu, a sta bili v mestu v času pomembnega praznika.

Praznik Mavrov in kristjanov

V to majhno mestece sva prispela, ko je bila Fiesta de Moros y Cristanos (Praznik mavrov in kristjanov), na vrhuncu. Praznovanje, ki vsako leto traja od 4. do 9. septembra je posvečen Naši Gospe Kreposti (Nuestra Senora de las Virtudes), zaščitnici Villene.

fiestas-de-moros-y-cristianos
Tradicionalni praznik Mavrov in kristjanov

Domačini so bili oblečeni v noše, veselo razpoloženje pa je vladalo vse do zgodnjega jutra. Preveč sva bila utrujena, da bi se pridružila množici, zato sva se po hitrem postopku spravila v posteljo.

Pet dni pri Luciji

V Madridu sva preko Airbnb najela sobico in upala, da bova v kratkem našla primerno skupnost ali dobrodelno organizacijo, kamor bi se lahko vključila kot prostovoljca.

Madrid
Pogled iz mostu Ponte di Toledo (v bližini ulice General Ricardos)

Nastanjena sva bila nekoliko izven strogega centra mesta, na ulici General Ricardos, a še vedno v obljudenem predelu Madrida, z dobrimi transportnimi povezavami.

Lucia, dekle, ki naju je gostila, je bila prijetna gostiteljica in je poskrbela, da sva se lahko udobno namestila in imela vse potrebno za pisanje in raziskovanje.

Navdihujoče branje – misijonsko potovanje po Evropi in Aziji

Punca je ravno v tistih dneh oddajala magistrsko nalogo na filozofski fakulteti v Madridu, zato ni imela veliko časa za druženje in pogovor, a smo kljub temu izmenjali nekaj zanimivih misli o sodobni filozofiji in religiji.

Betel – obnavljanje zlomljenih življenj

Tudi midva s Silvo sva imela jasno nalogo pred seboj. Nemudoma sva se lotila dela.

Prva organizacija, ki sva jo obiskala, se imenuje Betel. Gre za evangeličansko mednarodno skupnost, katere glavno poslanstvo je pomoč odvisnikom od drog in alkohola. Kot pravi njihov slogan: Dedicated to restoring broken lives (Predani obnavljanju zlomljenih življenj).

Mednarodna skupnost

Betel je prisoten v več kot sto mestih v 24 državah po svetu. Njegovi začetki segajo skoraj trideset let nazaj, ko se je v mestnem okrožju San Blas v Madridu, manjša skupina protestantskih pastorjev, začela posvečati narkomanom in ljudem odrinjenim na rob družbe.

los-rastros-betel-de-madrid
Ena od trgovin z rabljenimi predmeti v okviru Betela

Glavni sedež Betela je prav v Madridu in kot sva ugotovila, ne tako zelo daleč od najinega bivališča, tako da sva se tja lahko odpravila kar peš. Vstopila sva v moderno in prostorno poslopje, kjer naju je neki pastor prijazno pospremil v prvo nadstropje. Stopil je v pisarno, da bi našel primernega sogovornika za naju.

Judy

Iz pisarne je prišla Judy Patterson, Novozelandčanka, ki je prišla v madridski Betel kot misijonarka. Drugi angleško govoreči je ameriški pastor Elliot, odgovorni za celotno skupnost. V tistih dneh je bil Elliot v Združenih državah, zato sva se lahko pogovorila le z njo.

Na kratko sva predstavila projekt Operando, razložila, da iščeva skupnosti, ji predstavila blog, razložila, da redno piševa prispevke o najini poti in skupnostih, kjer bivava in zbirava donacije zanje. Potem naju je Judy peljala po centru in nama podrobno predstavila način delovanja Betela ter načela, za katerimi stojijo.

Neodvisni od države in donatorjev

Od vseh stvari se mi je zdelo najbolj zanimivo to, da se skoraj v celoti (95%) financirajo sami in tako niso odvisni niti od donatorjev niti od pomoči države. Kako jim to uspe?

betel-dental
Zobozdravstvena ordinacija v Betelu Vir: betelespana.org

Podjetni so. V centru imajo denimo lastnega zobozdravnika, ki opravlja zobozdravstvene storitve ne le za člane skupnosti, torej odvisnike in zaposlene, pač pa tudi za ljudi od zunaj, po bistveno nižji ceni, kot drugi zobozdravniki.

Imajo lastno restavracijo, pekarno, lokal (alkohola ne točijo) in široko mrežo trgovin, kjer prodajajo vse, od rabljenega pohištva, ki jim ga ponavadi podarijo ljudje, do starih predmetov, oblek in obutve po smešno nizkih cenah.

Poslanstvo Betela

Vse to prinaša pomemben del prihodkov, s pomočjo katerih opravljajo svoje osnovno poslanstvo: postavljanje novih cerkva in skupnosti, pomoč odvisnikom, da spremenijo način življenja in postanejo aktivni člani skupnosti, morda celo kot pastorji.

Potem naju je povabila na kosilo v jedilnico, kjer dnevno obedujejo člani skupnosti. Ob našem slovesu nama je obljubila, da nama bo sporočila odločitev pastorja Elliota, ko mu bo predstavila najin projekt.

Francova zapuščina

Ko sva odhajala od tam, sva imela dober občutek. Želiva si delati v skupnosti ali komuni, kjer okrevajo odvisniki. Droge so eden žgočih problemov v Španiji, zlasti v večjih mestih kot sta Madrid in Barcelona.

20421_drugs-and-prostitution-account-for-almost-one-per-cent-of-spanish
Vir: spanishnewstoday.com

Režim diktatorja Franca je v Španiji, kot pravijo tukaj, pustil pravo socialno, moralno in duhovno razdejanje. Zato bi na tem področju prispevala s toliko večjim veseljem.

A se na tej točki še nisva želela ustaviti. Želela sva obiskati vsaj še eno skupnost v Madridu.

Lucia nama je pripovedovala o katoliški organizaciji Mensajeros de la paz (Prinašalci miru), ki jo je v Madridu ustanovil padre Angelo.

Mensajeros de la Paz

Oče Angel Garcia Rodrigez je eden bolj znanih duhovnikov v Španiji. Svojo organizacijo, ki se prvenstveno posveča ljudem iz ulice in vsem drugim socialno šibkim posameznikom in družinam, je uspel razširiti po vsej Španiji in onkraj nje.

padre-angel-garcia-rodrigez
Padre Angel Garcia Rodrigez

Ker Oče Angel veliko potuje, ga nisva uspela srečati na sedežu organizacije. Tako sva projekt predstavila odgovorni za stike z javnostjo in prostovoljce.

Z navdušenjem je poslušala o ideji, o najinem potovanju, o tem, kako obiskujeva skupnosti, o najinih prostovoljskih aktivnostih in donacijah, ki jih prispevamo skupaj z bralci bloga in prijatelji Operanda.

Tudi po tem srečanju sva se domov vračala z dobrim občutkom. Zdaj bova počakala na odgovore in se pripravila na delo.

Izziv na najini poti

Eden od izzivov na najini poti je iskanje namestitve. Seveda, ugodno prenočišče lahko najdeva kjerkoli, a dejansko si želiva, da bi namestitev našla v okviru organizacije ali skupnosti, ki ji pomagava.

slovenska katoliška misija pariz
Slovenska katoliška misija Pariz

Na tak način ostajava z njimi tesneje povezana in imava delo dovolj blizu, da ne trošiva denarja za prevoz.

Če organizacija nima prostora za prenočišče, potem seveda iščeva možnosti izven nje. V Parizu sva imela srečo, saj nama je Slovenska katoliška misija omogočila brezplačno bivanje vse dokler sva ostala v Franciji. Ko sva želela prispevati vsaj nekaj denarja za prenočišče, so nama takole odgovorili:

‘Naj gre denar tistim, ki ga potrebujejo bolj kot mi. Seveda imamo s hišo tudi mi stroške, ampak verjamemo, da Bog poskrbi za svoje!’

Zavrnitev je del poti

Po takšnih gostoljubnih gestah boste verjetno razumeli najino razočaranje, ko v nobeni od teh organizacij niso našli interesa za sodelovanje, kaj šele mesta za najino namestitev. Težko sva razumela njihov površni odgovor, da takšen način sodelovanja pač ni del ustaljene rutine organizacije.

Pastor Elliot je celo dejal, da ne vidi nobenega smisla v tem, da bi Operando daroval denar za Betel, saj se ta v največji meri financira sam.

S Silvo sva lahko le skomignila z rameni in razmišljala o najinem naslednjem koraku. Dejstvo je, da si prav dolgo nisva mogla privoščiti bivanja v najetih stanovanjih. Na tako dolgi poti kot je najina, morava biti ves čas zelo preudarna z denarjem in ga kar najbolj racionalno razporejati.

Nazaj v Barcelono

V Barceloni imava Roxano. Se spomnite najine gostiteljice, o kateri sem pisal v prejšnjem prispevku? Z Roxano smo postali prijatelji in preden sva odšla iz Barcelone v Madrid nama je dejala, da bi naju z veseljem še gostila, če bova potrebovala pomoč. Mogoče pa je čas, da se obrneva na prijatelja!

Z Roxano v Barceloni
Z Roxano v Barceloni

Po slabem tednu Madrida sva se odločila, da se vrneva v Barcelono in skupnosti iščeva tam. Dobrodelnih organizacij je veliko in prepričana sva bila, da bova mnogo lažje iskala svoje mesto, če ne bova preveč obremenjena s stroški.

Iskanje se nadaljuje

Zdaj sva torej spet v Barceloni, v polnem pogonu pri iskanju možnosti za prostovoljno delo. Roxana je izvrstna gostiteljica in odlična poslušalka. Veliko nama je povedala o Špancih, o kulturi in njihovem karakterju.

DARILO OB VPISU NA NOVICE

Ko bomo objavili nov prispevek, vam bomo povezavo do njega poslali na vaš email. Ob prijavi na novice, vam bomo podarili tudi čudovito elektronsko knjigo.

Ko sem jo nekoč pri kosilu vprašal, v čem vidi največjo razliko med Perujci (Roxana je Perujka) in Španci, ni dolgo premišljevala:

‘Zdi se mi, da je največja razlika v gostoljubnosti. V Peruju, in nasploh v Latinski Ameriki, te ljudje hitro sprejmejo in ti ponudijo vse, kar imajo. Odprejo ti vrata svoje hiše, postaneš njihov. V Španiji je drugače. Ljudje so bolj nezaupljivi, težje pridobiš prava prijateljstva in včasih lahko odnos traja tudi več mesecev ali let, preden te povabijo v svoj dom in te pogostijo.

Špansko kulturo in navade še vedno premalo poznava, da bi si lahko na podlagi tega ustvarila prepričanje. Vsekakor pa jih želiva spoznati bolje!

Pomagajte nam, da bomo storili še več

V društvu Operando delujemo zavzeti prostovoljci, ki nam ni vseeno za družbo v kateri živimo. Revščina, lakota in beda so neopravičljivi. Verjamemo, da je naš svet lahko lepši in boljši. Po svojeh močeh želimo k temu prispevati, brez da bi pričakovali plačilo za to. Vaša donacija nam bo pomagala vzdrževati to spletno stran in jo razvijati. Ampak z vašim darom boste posredno podprli tudi vse tiste, ki živijo v revščini in v potrebah. Za njih se zavzemamo!

5.568€ od 10.000€ zbranih
Donacija za društvo Operando

Donacija društvu Operando

5.568€ od 10.000€ zbranih

V društvu Operando delujemo zavzeti prostovoljci, ki nam ni vseeno za družbo v kateri živimo. Revščina, lakota in beda so neopravičljivi. Verjamemo, da je naš svet lahko lepši in boljši. Po svojeh močeh želimo k temu prispevati.

Za delo, ki ga opravljamo nismo plačani; osebno plačilo ni vodilo, ki bi nas usmerjalo pri našem poslanstvu za ljudi iz obrobja naše družbe.

Seveda pa brez finančnih sredstev ne bi mogli izvajati naših aktivnosti. Spletna stran in vse kar vam nudimo brezplačno, v resnici stane.

Tudi pot, ki jo Silva in Nace Volčič potujeta po svetu, kjer prostovoljno pomagata v skupnostih in misijonih, ni najcenejša. Stroški njunega prevoza na misijone plačujemo iz računa društva Operando, ki pa je odvisen od donatorjev, sponzorjev, podpornikov in vseh drugih, ki želijo prispevati svoj del pri našem poslanstvu.

Vaš dar za Operando torej ni dar za koristi članov in prostovoljcev, pač pa se v celoti nameni za razvijanje novih projektov, za poplačilo rednih stroškov: vzdrževanje spletne strani, računovodstvo in stroškov poti naših prostovoljcev.

Vemo, da tudi vam ni vseeno. Zato vas spodbujamo, da podprete naše delo in nam omogočite, da se še naprej prizadevamo za socialno najšibkejše v naši družbi.

Pozor! Ko z vašimi donacijami presežete znesek 200 € (za ta namen ali katerega drugega), vam bomo podarili knjigo Bog dela zdaj! Po Aziji, ki sta jo napisala Silva in Nace Volčič iz njune misijonske poti čez Filipine, Vietnam, Laos, Tajsko, Mjanmar, Bangladeš in Indijo)

Spodaj lahko izberete med tremi vrstami plačila: preko položnice, preko kreditne kartice ali preko Paypala. Po uspešni transakciji preko Paypala ne pozabite klikniti povezave 'Back to website' (nazaj na stran), sicer se transakcija ne bo zaključila, donacija pa ne bo poslana.

Izberite način plačila
Osebni podatki

Podatki kreditne kartice
Varen način plačila preko SSL enkripcije.

Podatki o plačniku

Skupna donacija: 20,00€ One Time

KAJ PA VI MISLITE?

Vaš komentar na prispevek je dragocen. Tako za nas kot za vse ostale, ki so prispevek prebrali. Podelite z nami svoje misli, ideje in mnenja. Drugi bodo vaš komentar lahko všečkali in nanj odgovorili, predvsem pa, več komentarjev kot boste objavili v prispevkih, boljšo značko si boste zaslužili. Prvo dobite že z desetimi objavljenimi komentarji!

 • Slavc pravi:

  Ni enostavno najti okolje, kjer je se lahko udomači neka vzajemnost. Škoda se mi zdi, ker niso videli priložnosti za neko ekumensko gesto, vsaj na simbolični ravni. Res pa je da imajo lahko neka uvedena pravila, ki jih nočejo eksperimintirati. Ali pa ni pretiranih simpatij, kar sem tudi že jaz doživel.

  Jaz bi na vajinem mestu probal še kaj v tem stilu:
  stik z lokalniim krščanskimi skupnostmi kjer bi lahko dobila kakšne ideje, spoznala njihovo gostoljubje, ali pa kar pomagala pri njihovih projektih (Fokolari s centri mariapoli, neokatekumeni – ustanovitelj Kiko, Emanuel..)

  Dobil sem besede: Če boste kaj prosili Očeta v Jezusovem imenu, vam bo dal. Jn 16,21 “Prosite tako, da ste že prejeli..”

 • PREBERITE SI TUDI

  Lov za računalniki

  Prvi teden v Španiji sva želela preživeti sproščeno. Potrebovala sva oddih, nekaj dni dopusta ob obali. Glede na to, kako vroče je bilo v Španiji,

  Preberi >>