Na misijonski poti okrog sveta. Sledite nam!

IZ TRGOVINE

  • Bog dela zdaj - po Juzni Ameriki
  • Pridi, življenje čaka te
  • Akcija! Bog dela zdaj! Po Aziji

    Bog dela zdaj! Po Aziji

    Ocenjeno 0 od 5
    16.90 11.90 Dodaj v košarico
pope-francis-woman-facebook_42766700

Papež Frančišek uteleša človeški dotik Svetega Duha

Pontifikat papeža Frančiška je ikonoklastičen v mnogih pogledih. Jorge Bergoglio je naredil revolucionaren korak že z odločitvijo za papeško ime »Frančišek«, saj je s tem prekinil tradicijo prejšnjih papežev.

Kot ugotavlja vodilni teolog Hans Kung, je novi papež s presenetljivo in programsko izbiro imena razburkal rimski sistem in ga postavil tako pred duhovno kot institucionalno reformo. (Kung, Don’t let spring turn to winter – Power and poverty, 2013)

Teolog Hans Kung, zagovornik papeža Frančiška

Izbira takšnega imena je bila resnično evangeljska in Frančišek je tudi v praksi prav hitro pokazal, zakaj se je odločil postati soimenjak »Ubožca«.

O politiki te izbire govori preprostost, ki zaznamuje njegov pontifikat že od samega začetka. Njegov skromen življenjski slog se kaže tako v hotelu, ki ga je izbral za svoje prebivališče, kot v javnem prevozu, ki ga uporablja; tako v njegovem preprostem jeziku, ki ga razumejo tudi običajni ljudje, kot v lahkotnosti, s katero vzpostavlja stike z ljudmi.

Vse to govori o edinstvenosti Frančiškovega pontifikata, ki obeta prenovo katoliške cerkve 21. stoletja.

Na veliki četrtek, kmalu po izvolitvi, je papež Frančišek v popravnem domu na obrobju Rima umil noge mladoletnim prestopnikom, med katerimi je bila tudi ena muslimanka. Tega ni naredil le zato, da bi se odmaknil od tradicije, pač pa zato, da bi cerkvenemu obredu, ki je postal gola formalnost ali celo priložnost za ekskluzivnost, spet vdihnil duha in krščanski pomen.

Ta preroška gesta, ki je jasno in glasno pokazala osvobajajočo uvedbo Jezusovega načina voditeljstva, ki je v služenju, in inkluzivno vizijo Božjega kraljestva, je bila zelo pomenljiva. Čeprav ni bila deležna vsesplošnega posnemanja s strani bolj tradicionalno opredeljenih delov vesoljne Cerkve, evangeljskega sporočila te izvirne pobude ni mogoče spregledati.

Frančišku vsi priznavajo, da je z njegovim načinom vodenja vloga Cerkve v svetu pridobila nov pomen. To je jasno že iz množičnega odziva, ki ga je bila deležna njegova apostolska spodbuda Evangelii Gaudium (Veselje evangelija) in okrožnica Laudato si’ (Hvaljen, moj Gospod).

V okrožnici Hvaljen, moj Gospod Frančišek poziva k novemu odnosu do zemlje, ki je mogoč le, če se odpovemo človeškemu pohlepu. Čeprav Frančiškov poziv predstavlja velik izziv za antropocentrično ekonomijo svobodnega trga, ki je postala norma sodobnega sveta, je po vsem svetu naletel na velik odziv. Morda je okrožnica mnoge nagovorila prav zato, ker je papež okoljsko tematiko povezal z duhovno dimenzijo.

Še ena bistvena značilnost pontifikata papeža Frančiška je ta, da je prek njegovih besed in dejanj mogoče konkretno začutiti izlivanje usmiljenja.

O tem najbolj zgovorno priča Frančiškovo zavzemanje za uboge in odrinjene, še zlasti za migrante in begunce. Na begunsko krizo se je papež odzval z Evangelijem usmiljenja.

Pozval je k integraciji, ki bo prinesla vzajemno obogatitev, v skupnostih odprla nove pozitivne možnosti, in varovala pred nevarnostjo diskriminacije, rasizma, ekstremnega nacionalizma in ksenofobije. (Poslanica papeža Frančiška za svetovni dan migrantov in beguncev, 2016).

Zaščita migrantov in beguncev z vsega sveta je zanj moralni imperativ, »dolžnost do naših bratov in sester, ki so bili zaradi različnih razlogov prisiljeni zapustiti svojo domovino, dolžnost pravičnosti, človečnosti in solidarnosti.« (Šesti mednarodni forum o migraciji in miru, 2017).

Te besede so se udejanjile, ko je med obiskom grškega otoka Lezbos obiskal sirske begunce in 12 muslimanov iz treh sirskih družin odpeljal s seboj v Rim. Čeprav simbolična, je ta gesta poslala v svet močno sporočilo, da Evangelij usmiljenja ne sme ostati le pri besedah.

Papež Frančišek izžareva usmiljenje in sočutje, ne le na vsakem svojem koraku, pač pa tudi v besedilih cerkvene doktrine, ki so njegov pomemben prispevek k sodobnemu svetu.

To je še najbolj opazno v njegovi posinodalni apostolski spodbudi Amoris laetitia (Radost ljubezni), v katerem vabi Cerkev, naj k mnogim situacijam, ki danes kličejo po ozdravljenju, pristopa s sočutnim Kristusovim srcem.

Indijski moralni teolog George Therookattil ugotavlja, da je papež Frančišek v Radosti ljubezni jasno predstavil svoj moralni in pastoralni pristop. Pri tem je upošteval vso konkretno realnost in kompleksnost življenja in ni zašel v abstraktnost.

Therookattil meni, da je namen apostolske spodbude pomagati družinam – pravzaprav vsakemu človeku – da bi začutili dotik podarjenega, brezpogojnega, zastonjskega Božjega usmiljenja in spoznali, da so v Cerkvi dobrodošli.

Govori torej o pastoralni oskrbi tistih, ki so se ločili in zaživeli v novih zvezah, tistih, ki živijo v versko mešanih zakonih, in tistih s homoseksualnimi nagnjenji.

To je povabilo k usmiljenju in pastoralni presoji, ki prosi Cerkev, naj se sreča z ljudmi v njihovih okoliščinah, naj sprejme družine in posameznike v vsej kompleksnosti njihovih situacij, in spoštuje njihovo vest na področju moralnih odločitev. (George Therookattil, Pope Francis’ Moral and Pastoral Approach in Amoris Laetitia, 2017.)

Čeprav je papež Frančišek govoril o tem, da je »potrebno ženskam omogočiti še več priložnosti za dejavno vključevanje v cerkev« (EG 103), mnogi trdijo, da je glede vprašanja spolov prav tako konservativen kot njegovi predhodniki in da na tem področju ne prinaša nobene radikalne spremembe.

Po drugi strani pa se njegov odnos do klerikalizma celo njegovim kritikom zdi naravnost osupljiv. Papež vedno znova nasprotuje klerikalizmu, češ da je »zlo klerikalizma napačen način duhovniškega življenja, kot ga je predlagal drugi vatikanski koncil.«

S tem ko zavrača klerikalizem, papež podpira vlogo laikov v Cerkvi. Ali kot je rekel sam: »Ko bo do tega prišlo – ko bo končno nastopil čas za laištvo – bo zagorel preroški ogenj in poslal klerikalizem nazaj v preteklost, kamor tudi spada.« (Pismo predsedniku Papeške komisije za Latinsko Ameriko, 2016).

S Frančiškom smo nedvomno dobili papeža, ki s svojim osvobajajočim načinom vodenja kaže svetu nov in drugačen obraz Cerkve. Njegovi poskusi, da bi bil ta obraz bolj človeški in s tem Božje srce bolj oprijemljivo, mnoge vznemirja.

A Duh veje, koder hoče, in nobenega dvoma ni, da v osebi papeža Frančiška svet doživlja človeški dotik Svetega Duha.

Avtor: Kochurani Abraham

Pomagajte nam, da bomo storili še več

V društvu Operando delujemo zavzeti prostovoljci, ki nam ni vseeno za družbo v kateri živimo. Revščina, lakota in beda so neopravičljivi. Verjamemo, da je naš svet lahko lepši in boljši. Za delo, ki ga opravljamo nismo plačani; seveda pa brez finančnih sredstev ne bi mogli izvajati naših aktivnosti.

9.528€ od 10.000€ zbranih
Donacija za društvo Operando

Donacija društvu Operando

9.528€ od 10.000€ zbranih

V društvu Operando delujemo zavzeti prostovoljci, ki nam ni vseeno za družbo v kateri živimo. Revščina, lakota in beda so neopravičljivi. Verjamemo, da je naš svet lahko lepši in boljši. Po svojeh močeh želimo k temu prispevati.

Za delo, ki ga opravljamo nismo plačani; osebno plačilo ni vodilo, ki bi nas usmerjalo pri našem poslanstvu za ljudi iz obrobja naše družbe.

Seveda pa brez finančnih sredstev ne bi mogli izvajati naših aktivnosti. Spletna stran in vse kar vam nudimo brezplačno, v resnici stane.

Tudi pot, ki jo Silva in Nace Volčič potujeta po svetu, kjer prostovoljno pomagata v skupnostih in misijonih, ni najcenejša. Stroški njunega prevoza na misijone plačujemo iz računa društva Operando, ki pa je odvisen od donatorjev, sponzorjev, podpornikov in vseh drugih, ki želijo prispevati svoj del pri našem poslanstvu.

Vaš dar za Operando torej ni dar za koristi članov in prostovoljcev, pač pa se v celoti nameni za razvijanje novih projektov, za poplačilo rednih stroškov: vzdrževanje spletne strani, računovodstvo in stroškov poti naših prostovoljcev.

Vemo, da tudi vam ni vseeno. Zato vas spodbujamo, da podprete naše delo in nam omogočite, da se še naprej prizadevamo za socialno najšibkejše v naši družbi.

Pozor! Ko z vašimi donacijami presežete znesek 200 € (za ta namen ali katerega drugega), vam bomo podarili knjigo Bog dela zdaj! Po Aziji, ki sta jo napisala Silva in Nace Volčič iz njune misijonske poti čez Filipine, Vietnam, Laos, Tajsko, Mjanmar, Bangladeš in Indijo)

Spodaj lahko izberete med tremi vrstami plačila: preko položnice, preko kreditne kartice ali preko Paypala. Po uspešni transakciji preko Paypala ne pozabite klikniti povezave 'Back to website' (nazaj na stran), sicer se transakcija ne bo zaključila, donacija pa ne bo poslana.

Izberite način plačila
Osebni podatki

Podatki kreditne kartice
Varen način plačila preko SSL enkripcije.

Podatki o plačniku

Skupna donacija: 20,00€ One Time

Napišite svoj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

PREBERITE SI TUDI

KDO SMO

Zakonca Silva in Nace Volčič sta se 31. marca 2016 odpravila po svetu, od skupnosti do skupnosti, od misijona do misijona, povsod tja, kjer se dobri in iskreni ljudje po najboljših močeh trudijo delati za najbolj uboge med nami – zapostavljene, prezrte in odrinjene. Več >>

ZADNJI PRISPEVKI

Kako v času izolacije preživeti kvaliteten čas z otrokom

Kako v času izolacije preživeti kvaliteten čas z otrokom

Družina naj bi bila za mnoge temelj varnosti, sprostitve in ugodja. Prostor, kjer naj bi lahko vsak član družine izrazil …

Preberi →
Kako preživeti v času krize

Kako preživeti v času krize

Vsakdo se zagotovo vsaj enkrat v življenju znajde v kriznem obdobju. Pa naj bo to izguba službe, ločitev, diagnoza hujše …

Preberi →

Meditacija: Lahko hodiš po vodi, a le z zaupanjem!

Takoj je primoral učence, da so šli v čoln in se peljali pred njim na drugo stran; sam naj bi …

Preberi →
Covit-19, Corona virus

Kako lahko sami preverite ali ste okuženi s Covid-19

Ta zapis je z nami delila naša bralka. Odločili smo se, da ga objavimo, saj lahko pomaga vsem pri preverbi, …

Preberi →
Srečanje s papežem Frančiškom

Papež Frančišek je blagoslovil Operando

Dvorana Pavla VI je bila polna. Ljudje so bili navdušeni, glasni in močno so ploskali, ko je skozi glavna vrata …

Preberi →

Kulturni šok lahko doživiš tudi ko se vrneš domov

Tako dolgo, kot sva letos ostala doma v Sloveniji, še nisva, odkar sva se pred štirimi leti odpravila na misijonsko …

Preberi →

Nuncij podprl Operandovo akcijo ‘Podprimo papeža Frančiška’

Poslušajte posnetek pogovora s predsednikom društva Operando, Nacetom Volčičem na radiu Ognjišče. Nace je poročal o nedavnem srečanju z apostolskim …

Preberi →

Podpis podpore papežu je tudi darilo samemu sebi

Sredi oktobra sem prejel kratko povabilo k podpisu odprtega pisma v podporo papežu Frančišku. Dan kasneje sem prebral osnovne informacije …

Preberi →

“Ko bomo v Tibero vrgli svoje malike, ne bomo več čutili potrebe, da bi kot vandali prestopali meje drugega”

V celoti predstavljamo pogovor z laiškim misijonarjem Nacetom Volčičem, ki je bil pred kratkim objavljen na portalu Domovina, z novinarko …

Preberi →

Uprite se! Pedro Opeka o papežu Frančišku

Prihod papeža Frančiška… Tako je Sveti Duh presenetil celotno Cerkev in celo tiste, ki so ga izvolili. Bodite prepričani: če …

Preberi →

Ste v stiski ali soočeni s preizkušnjo?

Potrebujete osebni pogovor s terapevtom ali duhovnikom?

Kliknite in preverite kdo vam je na voljo za brezplačni pogovor in kateri termin je dosegljiv.