cover

Okus po Vietnamu

Termometri v Hanoiu so pred nekaj dnevi kazali 41 stopinj, rekord v zadnjih šestnajstih letih. Sopara je bila tako gosta, da bi jo lahko rezal, temperatura asfalta je dosegla 61 stopinj, nekaterim je celo pogorela hiša.

Capitole kindergarten vietnam
Silva prosi za dež

Za zahodnjake, ki nismo vajeni takšnih temperatur, je klimatska naprava skoraj nujna, ampak tukaj v vrtcu, kjer imava sobico, takrat klime še nisva imela. Sedaj jo imava.

Od mize do mize

A ne glede na vremenske pogoje imava tukaj v mestu Soc Son zelo lepo priložnost spoznavanja vietnamske kulture, ljudi in dela z otroci.

V prejšnjem članku sem omenil nepozaben sprejem, ki sva ga doživela ob prihodu. Sprejem, ki se je razpotegnil čez ves prvi teden bivanja v vrtcu Capitole.

Skoraj vsak večer sva bila vabljena na družinske večerje: Pri Victorijinih starših, ki bivata v bližini, pri njeni sestri, ki tudi živi nedaleč proč, v restavraciji blizu vrtca, ki jo vodi Victorijin stric in je znana po najboljšem ‘Hot pot-u’ daleč naokrog…

Kulinarični Vietnam

Capitole kindergarten vietnam
Hai, profesor in doktor matematike, čisti raco za pripravo večerje.

Hrana v Vietnamu je zares nekaj posebnega in odnosi med ljudmi se običajno najbolj utrjujejo in razvijajo prav preko obrokov.

Velika miza, na njej polno krožnikov različne zelenjave (surove in kuhane), vietnamskih rezancev, juh, mesa, spomladanskih zavitkov (spring rolls) in osvežilnega hanojskega piva.

Navdihujoče branje – misijonsko potovanje po Evropi in Aziji

Hrana je tako okusna, da bi človek včasih kar zajokal zraven. Enkrat sem vprašal Haia (Victorijinega moža), če pozna recept, kako odnehati jesti ob tako dobri hrani, potem ko si že sit.

‘Edini način je, da poješ do konca,’ je odgovoril.

A hrana je zdrava. Ob dvorišču vrtca je velik vrt z zelenjavo, poleg njega pa kokošnjak. Nikoli ne bom pozabil, kako je Victoriin oče iz kokošnjaka pograbil petelina in ga držeč za noge z motorjem odpeljal domov, da bi naju lahko zvečer dostojno pogostil.

Riževo žganje

Ko gre za slavja, praznovanja ali družinska srečanja (običajno enkrat na mesec), na mizi ne sme manjkati niti tradicionalno riževo žganje, s katerim ljudje nazdravljajo in sklepajo prijateljske zaveze. To je res zanimivo.

vietnamska hrana
Na večerji v restavraciji blizu vrtca. Hrana in vse kar sodi poleg 🙂

Žganje je največkrat prelito v veliko skledo, od koder gostje s kozarčki za žganje zajemajo pijačo.

Ko se nekdo odloči za zdravico, pride do človeka, s katerim želi potrditi prijateljstvo, z njim izmenja nekaj besed, potem skupaj trčita, izpijeta kozarček in si sežeta v roke.

Ko je prijateljev preveč

Vsak pri mizi običajno nazdravi z vsakim, še posebej s tistim, ki ga ne pozna dobro ali mu želi izkazati posebno spoštovanje.

Zdaj si lahko predstavljate, kako sva doživela takšno večerjo skupaj z več kot dvajsetimi Vietnamci, od katerih je vsak (popolnoma vsak!) želel skleniti prijateljstvo z nama. Silvi so prizanesli s kokakolo, jaz nisem imel izgovora. Če skrajšam, noč sem preživel z glavo v straniščni školjki.

Pot iz revščine…

Victorijina družina ima zanimivo zgodbo. Gre za eno od premožnejših družin v okolišu Hanoia. Njen oče ima veliko tovarno z gradbenim materialom in kar nekaj posesti. A začetki so bili težki in skromni.

‘V času, ko je bila mama noseča z menoj, smo bili tako revni, da si niti riža nismo mogli privoščiti vsak dan,’ pravi Victoria.

Capitole kindergarten vietnam
Victorijin oče – kar mladosten pri svojih 60 letih, kajne?

Takrat se je oče, skupaj z družinskim prijateljem, odločil za podjem. Začel je gojiti tobak in ga prodajati večjim tobačnim podjetjem.

Posel je lepo uspeval in družina je finančno okrevala. A po nekaj letih je podjetje zašlo v težave, ker je očetov poslovni partner zaradi goljufij prišel navzkriž z zakonom. Družina je izgubila podjetje, prihodek in ves prihranek.

…v finančno blaginjo

A oče ni obupal. Začel je znova, iz nič. S podjetjem za izdelovanje kovinskih materialov za gradbena podjetja je uspel družini zagotoviti varnost in blagostanje. Ne le soprogi in hčerkama! Z denarjem je pomagal tudi vsem svojim sorodnikom, da so ustvarili svoja podjetja in danes uspešno poslujejo.

Tako ima eden restavracijo, drugi tovarno z opeko, tretji uspešno taksi službo. Victoria vodi dva vrtca, enega v mestu Soc Son, drugega v Song Congu, uro proč od prvega.

Človek ni nikoli obsojen na propad, če ima le pogum in željo, da uresniči svoje sanje. Mar ni navdihujoče, da je bogat človek pripravljen deliti svoje imetje tudi z drugimi in jim pomagati uresničevati njihove sanje?

Življenje v Capitolu

V vrtcu Capitole se prebujava že tri tedne. Prva stvar, ki jo slišava zjutraj, je vietnamska himna in otroška glasba iz velikih zvočnikov na dvorišču. Glasba, ki sprejema otroke, ko se ti vsak dan poslavljajo od svojih staršev.

Capitole kindergarten vietnam
Victoria ob igrišču vrtca

Sto otrok je razvrščenih v pet različnih oddelkov, odvisno pač od njihove starosti. Pouk angleščine redno obiskuje le okrog trideset otrok.

Starši ostalih otrok so prepričani, da učenje dveh jezikov hkrati (vietnamščine in angleščine) ni dobro pri njihovi starosti oziroma da učenje drugega jezika lahko slabo vpliva na znanje materinščine.

Učenje z glasbo, petjem in igrami

Ali je to res ali ne, pustimo ob strani. Midva imava veliko dela že s temi tridesetimi. Učenje jezika poteka v dveh različnih skupinah. Ob pol devetih imava najprej pol urni pouk za otroke stare med dvemi in štirimi leti.

DARILO OB VPISU NA NOVICE

Ko bomo objavili nov prispevek, vam bomo povezavo do njega poslali na vaš email. Ob prijavi na novice, vam bomo podarili tudi čudovito elektronsko knjigo.

Ta del je vedno najbolj zahteven, saj tako mahni otroci nimajo veliko koncentracije in je v ‘pouk’ potrebno vključiti veliko glasbe, petja in iger.

S Silvo sva si delo razdelila tako, da jaz vodim pouk in učenje, ona pa pripravi program in pomaga pri animaciji. Brez nje bi bilo vse skupaj bolj klavrno.

Capitole kindergarten vietnam
V učilnici s skupino otrok.

V drugi skupini so nekoliko starejši otroci, od štirih do šestih let. Nekateri od njih letos odhajajo v šolo.

Pouk z njimi traja eno uro, učenje pa je mnogo bolj prijetno in obvladljivo, čeprav sva tudi tukaj morala zelo hitro dobiti občutek, kdaj je čas za zbrano učenje besed in pisanje črk, kdaj pa čas za igro in petje. Zdaj nama gre to veliko bolje kot na začetku in vsakič se veseliva druženja z njimi.

Hvaležna za priložnost

Prav en poseben občutek je, če pomisliš, da prispevaš svoj delček pri učenju in vzgoji otroka. Misel, da bo nekaj tega, kar mu s Silvo dajeva danes, nosil s seboj in uporabljal v svojem življenju, naju navdaja z veseljem. Hvaležna sva za to priložnost!

Pomagajmo ljudem v Pachacutecu

Ljudje v Pachacutecu živijo v nepopisni revščini in katastrofalnih življensjkh pogojih. Ker je v tem delu Peruja puščava, jim primanjkuje pitne vode, za katero pa zaradi neosveščenosti ne znajo dobro skrbeti. Misijonarji bi jih radi izobrazili in naučili veščin osebne in okoljske higiene. Kliknite gumb DARUJ ZDAJ in si preberite več o tem dobrodelnem namenu.

1.215€ od 1.500€ zbranih
Pomagajmo ljudem v Pachacutecu

Pomagajmo ljudem v Pachacutecu

1.215€ od 1.500€ zbranih

Pachacutec je eno najrevnejših predelov Lime in gre v resnici za puščavski predel Peruja, saj tako kot na celotnem območju desetmilijonskega glavnega mesta, padavin praktično ni.

Tam je na peščenih, puščavskih tleh postavljenih na tisoče lesenih barak, kjer ni ne dreves ne vrtov in praktično nobenega rastja.

Ne manjka jim le dela, denarja za hrano in dobrih življenjskih pogojev. Tisto, kar je v Pachacutecu najbolj pereče, je pomanjkanje najosnovnejšega: vode.

Ljudje morajo za dostavo vode plačevati skoraj 40€ na mesec, kar zanje pomeni 10% mesečne plače.

Težava je, ker za vodo, ki jo potem hranijo v plastičnih sadovih, ne znajo dobro poskrbeti. V njej plavajo žuželke, komarji na gladini valijo svoja jajčeca, iz nje pijejo potepuški psi. Ljudje niso dovolj dobro poučeni kako skrbeti za lastno zdravje in higieno.

In tukaj bi jim klaretinski misijonarji radi pomagali. Želijo zgraditi večnamenski objekt, kjer bi poleg kapele uredili tudi prostore za izobraževanje in nekaj sob, da bi misijonarji lahko med ljudmi preživeli tudi več dni skupaj. Trenutno je na tem mestu le skromna, lesena kapela.

Pomagajmo jim pri zastavljenem cilju in s tem pomagajmo ljudem v pachacutecu, da bodo živeli dostojnejše in kvalitetneje.

Izberite način plačila
Osebni podatki

Podatki kreditne kartice
Varen način plačila preko SSL enkripcije.

Podatki o plačniku

Skupna donacija: 20,00€

KAJ PA VI MISLITE?

Vaš komentar na prispevek je dragocen. Tako za nas kot za vse ostale, ki so prispevek prebrali. Podelite z nami svoje misli, ideje in mnenja. Drugi bodo vaš komentar lahko všečkali in nanj odgovorili, predvsem pa, več komentarjev kot boste objavili v prispevkih, boljšo značko si boste zaslužili. Prvo dobite že z desetimi objavljenimi komentarji!

PREBERITE SI TUDI

V Hanoiu med gobavci

Resnična zgodba. V neki vasi blizu Hanoia je bil gobav človek. Odkar se piše zgodovina, so gobavci odrinjeni iz družbe, zaznamovani in obsojeni. Bolezen, za

Preberi >>