Kako naj v tem poletju na novo najdem intimnost z Bogom?

Če je tako kot meni tudi vam všeč poletje, vam lahko zagotovim, da ponuja čudovite možnosti, da boste jesen pričakali z večjo povezanostjo s Stvarnikom.

Kako pa lahko na moj odnos z Bogom vpliva letni čas, me boste vprašali?

ZAČNITE DAN Z BOGOM

Vpišite se in vsak dan boste prejeli kratko jutranjo molitev – BREZPLAČNO!

Najbrž se strinjate z mano, da je lažje sprejemati dobre odločitve v času, ko se počutiš najboljše v svoji koži in predvsem nisi pod velikim stresom.

Načeloma so poletni meseci namenjeni temu, da vsaj malo izprežemo iz dnevne rutine, si vzamemo več oddiha od vseh obveznosti in upočasnimo naš ritem.

Poleg tega so dnevi daljši in bolj topli, kar samo po sebi spodbuja in vabi, da se odpremo in odložimo tisto, kar nas utesnjuje.

Podobno kot obleko, ki je v tem letnem času ne potrebujemo toliko in nam bi bilo prevroče, tako lahko pogledamo še na druga področja našega življenja in razmislimo, kaj je tisto, kar ne služi več svojemu namenu in nas ovira, da bi bili agilni in svobodni.

Kdo nas bolje pozna, če ne Tisti, ki nas je ustvaril?

Pozna naše najboljše pa tudi naše najšibkejše točke. In če lahko zaupamo Jezusu in božji besedi, potem ima za nas v tem poletju pripravljene čudovite reči. “Iskali me boste in me boste našli. Ko me boste iskali z vsem srcem, se vam bom dal najti, govori Gospod.” (Jer 29,13-14)

Torej, zakaj bi se mučili in ga poskušali najti tam, kjer nam je neprijetno ali nam že telo samo govori, da tam ni poti? Nekateri bodo rekli, saj za dobre in dragocene stvari se je potrebno potruditi in potrpeti.

Ne vem, če Bog resnično želi, da se tlačimo v ene in iste okvirje, samo zato da bi iz njih iztisnili še kakšno izkušnjo, ki smo jo mogoče kdaj tam doživeli. Želi se srečati z nami sredi našega življenja, postati del našega vsakdana.

Če se ozrem nazaj na svoje življenje, lahko rečem, da sem v poletnem času naredila nekaj zares pomembnih odločitev in novih korakov, ki so prispevali k moji osebni rasti in globljemu odnosu z Njim. Tako vsako poletje posebej vzamem kot začetek nečesa novega in čas, ko premislim kako naprej.

Pomembno je, da se vprašate, kje sem vam Bog najbolj razodeva, na kakšen način ga najlažje čutite, da vam je blizu.

Greste radi v hribe? Na morje? Se najbolje odpočijete doma? Vas mikajo duhovne vaje? Vam govori po glasbi? Ste radi aktivni? Ali za spremembe nujno potrebujete samoto in tišino?

Vse to so drobni pokazatelji, kje je več možnosti, da se boste skozi vaše aktivnosti lahko lažje povezali z Njim. Nič ni treba posebej spreminjati svojih načrtov, le več takšnih trenutkov umestite v urnik in se odpravite na “zmenek” z Bogom.

Tukaj vam bom nanizala nekaj idej, kako lahko preko čudovite narave in občudovanja Njegovih stvaritev, lažje najdete pot do Njega:

“Postal bom Izraelu kakor rosa, kakor lilija bo cvetel in poganjal korenine kakor libanonski gozd” (Oz 14,6)

Če vas vleče v gozd, si privoščite ta čudoviti odmik.

Zase vem, da že samo, če stopim v zavetje visokih dreves, to v meni prebudi posebno stanje, ki spominja na meditacijo.

Svež zrak, nabit s prijetno aromo in poln kisika, ptičje petje, šelestenje dreves, pokanje vejic pod nogami, ko hodim, vse to me vabi k razmisleku o presežnem in o tem, kdo je to ustvaril.

Lahko se skozi gozd samo sprehodite ali pa s seboj vzemite dekco, najdete miren kotiček z mahom, kjer si boste privoščili umirjeno meditacijo. Prepričana sem, da boste prišli nazaj poživljeni.

“Opajajo se z obiljem tvoje hiše, v reki svojih radosti jih napajaš” (Ps 36,9)

Če vas vleče k vodi, si vzemite čas in pojdite k bližnji reki ali jezeru. Nič ni bolj sproščujočega kot zazreti se v vodno gladino in se prepustiti svežini, ki se širi iz vode. Pustite, da ob vaše razpoloženje pljuska ta voda.

Predstavljajte si Jezusa, ki se ustavi ob vas in vas želi naučiti nečesa novega. Kolikokrat je učil ljudi ob rekah in jezerih, zakaj ne bi danes tudi vas.

Če je varno, lahko v reki ali jezeru tudi zaplavate ali se celo potopite. Tako bo vaše izkustvo še bolj doživeto in okrepčilno.

‘Veselil sem se, ko so mi rekli: “V Gospodovo hišo pojdemo.”’ (Ps 122,1)

Če kje, potem je v teh vročih dneh mogoče najti osvežitev za debelimi zidovi naših cerkva. Ne samo, da se boste prijetno ohladili, prejeli boste poživljajoče okrepčilo za dušo.

Cerkev je res prostor, kjer si lahko dovolite biti v božji navzočnosti. Takšni kot ste, brez mask in pričakovanj drugih. Nihče razen Boga ne vidi v vašo notranjost.

Ne pozabite, da v svetišču na vas vedno ljubeče čaka Jezus.

“Modrost pa, kje jo je moč najti, kje je kraj razumnosti?” (Job 28,12)


Sveto pismo je knjiga knjig, ki jo lahko beremo na različne načine in nam nudi veliko življenjskih modrosti. Poleg nje lahko posežete tudi po kakšni navdihujoči življenjski zgodbi.

Sama posebej rada prebiram knjige o različnih življenjskih okoliščinah ljudi, ki so izšli iz njih močnejši in bolj izkušeni.

“Od vsake slabe poti odvračam svoje noge, da bi izpolnjeval tvojo besedo” ( Ps 119,101)

Hoja ali tek sta čudoviti telesni vaji, ki imata velik pomen za telesno, čustveno in tudi duhovno zdravje.

Poleg tega lahko ponudita čudovit razmislek o tem, kje sem na poti z Bogom, ali njej spet soliram, ubiram svojo pot ali sledim Njegovi.

Včasih me tek spravi v pogon že zjutraj, večkrat z njim zaključim svoj dan. Ob tem rada prisluhnem zvokom narave, se veselim lepih sončnih zahodov in občutenja lastne živosti.

“Hvala Bogu za njegov neopisljivi dar!” (2 Kor 9,15)

Psihologi in terapevti zelo priporočajo zapisovanje lepih izkustev v dnevnik hvaležnosti, saj utrjuje dobro samopodobo in hvaležnost za stvari, ki jih okušamo.

Je kot zbiranje lepih kamenčkov in školjk, le da so zbrane v zvezek, ki ga lahko kadarkoli odprete in se spomnite, koliko lepega se vam je v nekem obdobju zgodilo.

Če sprejmete ta izziv, se bo v jeseni čudovito pogreti ob vseh lepih trenutkih, ki jih je v vaše življenje posejal Bog.

Želim vam čudovito in blagoslovljeno poletje! Naj bo polno lepega.

V komentarje pa lahko zapišete svoja izkustva in na kakšen način se vam daje najti.

Delite s prijatelji

One Comment

  1. Hvala Vam za čudovite predloge; mnogi so dostopni na dosego roke in noge… Hvala Bogu za spoznanje, da je On vedno z nami, da niti ni potrebno iti predaleč… Da bi se srečali z Njim.
    Duhovno poletje in lepih izkustev Vam želim,
    Štefka

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja