Odprt pred Bogom

sveta-masaVčeraj, tako kot vsako sredo, smo imeli na Barki sveto mašo, vsi skupaj, asistenti, prostovoljci in seveda naše osebe – fantje in dekleta.

Maša je pomemben dogodek za vsakega od nas, ko lahko k Jezusu prinesemo vse, kar se nam dogaja v vsakdanu – življenje v skupnosti ni vedno lahko.

V kapelo je vstopil Salvatore, eden izmed naših fantov, vidno skrušen in potrt. Bil je tih in zamišljen, povsem drugačen kot sem ga navajena; običajno pozdravlja, aktivno sodeluje in je tudi sicer precej živahen.

Ko je duhovnik Leszek podelil zaključni blagoslov, je bil Salvatore spremenjen. Z besedami težko opišem ta preporod. To bi morali videti. Vstal je s klopi, vesel in vidno srečen. Odhitel je do obeh križev v kapeli, se ju nežno dotaknil in se zahvaljeval. Njegov obraz je žarel, oči so bile polne iskric in nasmeh širok. Očitno je bilo, da se ga je Jezus resnično dotaknil.

Ozrla sem se po kapeli in opazila, da so njegovo veselje zaznali tudi drugi in ga z zanimanjem opazovali. Zame je bil to lep dokaz, da Jezus lahko naredi “reset” pri eni sami maši, če uporabim računalniški jezik. Sveta maša je lahko globok izvir moči – velika skrivnost v odnosu med Bogom in človekom. Kar je prejel Salvatore, je ljubeč dotik Jezusa.

Vsak izmed nas okuša stvari na svoj način. Povabim te, da sam odkriješ, kaj ti želi Bog podariti preko svete maše. Lahko se je udeleživa v duhu. Prav zdaj, v tem trenutku se nekje na svetu obhaja ta sveti obred.

Skupaj stojiva pred Jezusovim oltarjem in opazujeva duhovnika, ki moli naslednjo posvetilno molitev:

Medtem ko so jedli, je Jezus vzel kruh, ga blagoslovil, razlomil, dal učencem in rekel: »Vzemite, jejte, to je moje telo.« Nato je vzel kelih, se zahvalil, jim ga dal in rekel: »Pijte iz njega vsi. To je moja kri zaveze, ki se preliva za mnoge v odpuščanje grehov.

S temi besedami duhovnik blagoslovi kruh in vino, ki se po naši veri spremenita v Jezusovo kri in telo, nekaj, kar Odrešenik daruje svojemu Očetu. V trenutku posvetilne molitve Jezus blagoslavlja najina prizadevanja, povečuje upanje, moč in veselje. Bremena, bolezni, najine zmote in dejanja jemlje nase, tako da sva midva pred Očetom čista.

Imava priložnost, da začneva živeti nov trenutek svobodno, z Njegovo močjo in Njegovo ljubeznijo. Edino, kar potrebuješ, je tvoja privolitev, da želiš sprejeti Jezusov dotik – tako odprt kot je bil Salvatore.

 Skupaj prosiva:
Jezus, pri tej sveti maši želim postati bolj podoben Tebi. Prežari me s svojo ljubeznijo in lučjo, da bom spoznal in priznal vse slabo – misli, besede in dejanja, ki me dušijo. Pomagaj mi pregnati vse dvome do Tebe in okrepi mojo voljo in vero. Z veseljem bom sprejel Tvoj dar, ki mi ga želiš podariti danes. Zahvaljujem se Ti za vse čudovite stvari, ki so mi bile dane – družina, prijatelji, delo, študij, hobiji… Prosim blagoslovi vse to, da bom lahko rastel v odnosih in v okolju, kamor si me postavil.

Gospod, želim Te bolje spoznati in razumeti kaj imaš pripravljeno zame. Daj, da bi Tvoje Telo in Kri postala nepogrešljivi vir moči za moje življenje. Amen.

Preberite tudi